Kutatás-fejlesztés és innováció finanszírozása Magyarországon 2007-2013 között - Széles Zoltán (2015)
Célkitűzés: Az innovatív vállalkozások számára elérhető saját tőke alapú, külső finanszíro-zási lehetőségek feltérképezése Magyarországon. A vissza nem térítendő KFI finanszírozá-si eszközök sajátosságainak bemutatása konkrét esettanulmányok felhasználásával. A visz-szatérítendő KFI finanszírozási eszközök jellemzőinek bemutatása. A KFI finanszírozást jelentősen befolyásoló, nem pénzügyi tényezők vizsgálata. Módszer: Irodalmi feldolgozás. Strukturált mélyinterjúk készítése vissza nem térítendő KFI támogatásokat igénybe vett vállalkozások képviselőivel. KFI vissza nem térítendő pá-lyázati forrásokat felhasználó vállalkozások pénzügyi mutatóinak elemzése. Az innovációmenedzsment szabványosításának bemutatása. Eredmények: a KKV-knak jelenleg nyújtott visszatérítendő pénzügyi eszközökről elmond-hatjuk, hogy hatékonyabb forrás felhasználást tesznek lehetővé, mint a pályázati rendsze-rek. Az első és második interjús felmérés során szerzett információk alapján elmondható, hogy a 2000-es évek második felétől, K+F+I pályázati rendszerekben bekövetkezett válto-zásokat, a KKV célcsoport kutatásban résztvevő tagjai összességében pozitívan ítéli meg, viszont még mindig túlságosan merev keretek között dolgoznak a szereplők, ami időnként megnehezíti a projekt célok életszerű, ésszerű megvalósítását. A merev keretek sokszor nagy távolságot eredményeznek a pályázatokat kiírók és a pályázók között. A kutatás ta-nulsága szerint ezt a távolságot hidalja át a pályázati tanácsadói tevékenység. Az interjúk alapján elmondható, hogy bármennyire is egyszerűsödnek a pályázati szabályrendszerek és folyamatok, a kiírók nem tudják direktben célba juttatni a vissza nem térítendő támogatá-sokat. Következtetések: az interjúsorozat talán legfontosabb tanulsága: a kiíróknak fel kellene is-mernie, hogy a K+F+I pályázati projektek esetében – megfelelő szakmai kontroll mellett – nagyobb mozgásteret kellene hagyniuk (a többi gazdaságfejlesztési vissza nem térítendő támogatáshoz képest) a megvalósítás során. A teljes dolgozat tanulságaként elmondható, hogy a 2007-2013-as időszakban szélesedett Magyarországon az innováció finanszírozási lehetőségeinek tárháza, illetve jelentős kulturális előrelépés is történt az induló és innovatív vállalkozások finanszírozása területén. Az innovációmenedzsment területén új fejlemény-ként megjelenő szabványosítás nagyban segíthet majd a közösségi innovációs források ha-tékonyabb elköltésében.