A Groupama biztosító hálózatirányítási rendszerének coaching szemléletű átalakítása - Szabóné Beke Beáta Ágota (2021)
„Csak a változás állandó”. Mai felgyorsult világunkban Hérakleitosz ókori görög filozófus mondása talán sosem volt ennyire aktuális, mint most. Turbulens világunkban a folyamatosan megváltozott viszonyokhoz nem csak az egyéneknek a magánéletben, hanem az egyéneket foglalkoztató szervezeteknek is alkalmazkodni kell. A coaching erre egy kiváló eszköz, ami napjainkban virágkorát éli, és mára már több neves multinacionális cég szervezeti kultúrájába is beépült. Mivel 25 éve a biztosítási szektorban dolgozom, igazi szívügyemmé vált annak keresése, hogy milyen eszközökkel növelhető a biztosító társaságok teljesítménye úgy, hogy közben a benne dolgozó tanácsadók elégedettsége és motivációja is nő. Szakdolgozatom célja nem más, mint a Groupama biztosító hálózatirányítási rendszerének coaching szemléketű átalakítására olyan javaslatot kidolgozni, ami ezt a célt hivatott elősegíteni. Olyan coaching koncepciót készíteni, ami a gyakorlatban alkalmazható, és aminek bevezetésével a Groupama biztosító úttörőként, elsőként léphet elő a biztosítási szektorban. Ahhoz, hogy a coaching koncepció egyes elemei kellő tudományos megalapozottsággal rendelkezzenek a szakirodalmat hívtam segítségül dolgozatom első részében. Bemutatom azokat a szakirodalmi témákat, amelyek hatással lehetnek a coaching elterjedésére a Groupama biztosító szervezeti kultúrájában. Dolgozatom második részében a Groupama biztosítót, mint társaságot és annak hálózatirányítási rendszerének egyes pontjait, irányelveit és gyakorlati alkalmazásukat mutatom be a társaság belső kézikönyve és szabályzata alapján. Ismertetem, hogy milyen szemlélet szükséges ahhoz, hogy a hagyományos vezetői stílust a coaching szemléletű vezetés váltsa fel. Harmadik része a dolgozatomnak a Groupama hálózatirányítási rendszerének coaching szemléletű átalakítására coaching koncepció készítése. Bemutatom, hogy a coachingot, mint fejlesztési eszközt, hogyan építeném be a hálózatirányítási rendszerbe, erre cégspecifikus fejlesztési tervet dolgoztam ki. Bemutatok néhány olyan coaching eszközt, amelyek szintén a Groupama biztosítónál, a meglévő hálózatirányítási eszközök kiegészítésére, illetve helyettesítésére alkalmasak. Fontosnak tartom a coach által követni kívánt alapelvek bemutatását az átalakítási folyamatban, hisz ezek az alapelvek határozzák meg a vezetők számára is a kívánatos útvonalat. A coachnak nem csak alapelvekkel, hanem coach kompetenciákkal is rendelkeznie kell, különben a nem lesz hiteles és példaértékű a hálózatban dolgozó vezetők számára, így ennek bemutatására is nagy hangsúlyt fektettem. Dolgozatom egy coaching szervezeti kultúra váltás kezdeti folyamatait hivatott előre vetíteni, de a dolgozat megírásával a folyamat nem zárul le, épp ellenkezőleg, a gyakorlati megvalósítás még csak most kezdődik.