A vaddisznó tartós állomány-degradációjának gazdasági elemzése a Dél-dunántúli Vadgazdálkodási Tájon - Harrach Péter (2021)
A vaddisznó tartós állomány-degradációja az elkövetkező években az afrikai sertéspestis következtében elpusztult kondák hiányát jelenti. A Sus scrofa – az Észak-magyarországi tapasztalatokból kiindulva – gyakorlatilag eltűnik több esztendőre a Dél-dunántúli régióban is. Ezekben az években a faj vadászatával nem tervezhetünk. Fölmerül a kérdés, hogy a többségében minimális gazdasági eredményt produkáló vadásztársaságok milyen megoldásokkal helyettesíthetik a vaddisznó vadászatából származó bevételt. A válasz összetett, a további stabil gazdálkodás eléréséhez párhuzamosan több lépést szükséges megtenni. Az alábbiakban négy – a Dél-dunántúli Vadgazdálkodási Tájhoz tartozó – vadásztársaság gazdálkodását vizsgálom, a vaddisznó eltűnéséből származó bevételkiesés kapcsán. A vadásztársaságoknál a tervezett hiány átlagosan 35% feletti értéket mutat, tehát jelentős költségvetési átalakítás szükséges a további stabil gazdálkodás érdekében. The persistent degradation of the wild boar population refers to the lack of herds that will die in the coming years due to the African swine fever. Based on the experiences of Northern Hungary the wild boar will practically disappear for a few years in the South Transdanubia region as well. The hunting of this species cannot be planned during this period. The question arises what measures can be taken by the hunting companies which mostly are achieving minimal economic results to replace the loss of revenue that would be coming from the hunting of wild boar. The answer is complex, and several steps need to be taken to achieve further sound farming management. In the following, I examine the management of four hunting companies belonging to the South Transdanubia Game Management Region in regard to the loss of income that will be caused by the disappearance of the wild boar. The planned deficit of the hunting companies is above 35% on average, so a significant budget adjustment is needed for further stable farming.