Lean folyamatok bemutatása és vizsgálata az OKM Kft.-nél - Szalay Ádám László (2021)
LEAN FOLYAMATOK BEMUTATÁSA ÉS VIZSGÁLATA AZ OKM KFT.-NÉL Introduction and analysis of lean processes at OKM Kft. Szakdolgozatomban bemutatom az OKM Kft.-nél bevezetés alatt álló lean folyamatokat, valamint a pillanatnyilag használt tevékenységeink optimalizálására teszek javaslatokat. Az elméleti részben a múltban történt, a jelenlegi lean szemléletmód kialakulását bemutató idővonal főbb eseményeinek ismertetése után olyan alapfogalmakat, eszközöket taglalok részletesen, amelyek a témámhoz szorosan kapcsolódnak. Az építőipar magas minőségre való törekvése és az összetett kivitelezési feladatok ellátása során egyre több adminisztrációs és menedzsmentet érintő feladattal néz szembe. A hatékonyságot növelő filozófiákat, irányítási módszereket a termelői, gyártói szektorban már jó ideje eredményesen alkalmazzák a vállalatok veszteségeik csökkentésére. Az iparban alkalmazott menedzsmenti rendszereket más ágazatokban is eredményesen lehet használni, így a lean szemléletmód az építőiparban is terjedőben van, segítve az operatív és stratégiai szinteket. Dolgozatomban a szakirodalmi háttér bemutatása után ismertetem a vállalatot, ahol jelenleg dolgozok. A cég az idő előrehaladtával gyarapodott a humán és eszközállományában is, viszont a belső rendszerek lemaradásban vannak a más területeket érintő fejlődéshez képest. A vállalat hosszú távú fennállása során berögződések, és olyan elvek alakultak ki, melyek csak részben ültethetők át a lean filozófiába. A régóta használt ütemezési metódusunk, anyagaink mozgatása során elszenvedett veszteségeink és a vizuális menedzsmentet érintő hiányosságokat tárok fel az új irányítási mód erre alkalmas eszközeivel. A megfogalmazott veszteségek feltérképezését követően az ütemezés optimalizálására, anyagaink építési területein belül történő mozgatására, azok nyomon követésére, valamint a vizuális menedzsmentünk javítására teszek javaslatokat, melyek bevezetése nagyban segítheti a vállalat eredményességét, valamint a cégcsoport piacvezető szerepének megtartását. A szakdolgozat célja a problémák feltárásan kívül olyan menedzsmenti eszközök bemutatása, amellyel a jelenlegi munkán elszenvedett veszteségek csökkenthetők, valamint a jövőben, a hibáinkból leszűrt következtetéseinkből tanulva a vállalat folyamatai eredményesen működtethetők.