A vezetési stílusok és a sikeres motiválás szerepe napjainkban - Horváth Bence (2021)
A korszerű elméletek nem vitatják a motiváció és a vezetés jelentőségét egy hatékonyan és eredményesen működő szervet tekintetében. A folyamatosan változó lehetőségek világában a tradicionális ösztönzési eszközök, rendszerek már nem képesek eleget tenni a szerte-ágazó egyéni igényeknek. Az új sikeres motivációs stratégia megtalálása a 21. században, legfőképpen az egyén értékrendszerén alapszik. Kimondhatjuk, hogy a hatékonyan működő sikeres szervezet szilárd alappillére a motivált, sikerre éhes, ambiciózus munkavállaló. A legértékesebb erőforrást, magát az embert, hosszútávon és eredményesen motiválni áldozatos erőfeszítéssel jár. Eme nemes feladat megoldására a vezetés hivatott. Dolgozatomban az ösztönzési elméleteket, módszertanokat, eszközöket és vezetési stílusokat, vezetési tulajdonságokat vizsgáltam, azért hogy feltárjam miként, hogyan tudnak megvalósulni az egyéni és a szervezeti célok együttes tükrében. Ezért az elméleti kutatások mellett, közép- és felsővezetői személyekkel készítettem mélyinterjút, megfigyelve azt, hogy a lexikális tudást hogyan alkalmazzák a gyakorlatban. Továbbá azt, hogy a feltételezett hipotézisem alátámasztása/megcáfolása működőképes-e. A vezetői mélyinterjúk elemzése alapján célként tűztem ki, hogyan valósulhat meg a szervezet hatékonyabb működése. Egy tudatosan fejlődést ösztönző szervezeti struktúrában, ahol az egyéni és a szer-vezeti célok együttes elérése érdekében, széleskörű, szerteágazó igények a lehető legnagyobb lefedettségben kielégítésre kerülnek. A célok között szerepel még, a vizsgálati eredmények vonatkozásában, hogyan definiálható a motiváció és a vezetés kapcsolata. Továbbá az is célként került kitűzésre, hogy egyfajta üzenetet közvetítsek a vezető beosztásban dolgozó döntéshozóknak a szervezetet formáló képességük mennyire meghatározó tud lenni. A motiváció és a vezetés együttes jelenlétének vizsgálatához kvalitatív kutatási mód-szert alkalmaztam. Mélyinterjúkat készítettem (megbízható információk és tapasztalatok miatt), amelynek célja a vezetők motivációról és vezetésről vallott értékeinek feltárása. A vezetőkkel folytatott elbeszélgetések után a kapott eredményeket értékeltem. Kutatásom módszertanának fontos eleme a megfigyelés, amely engem is érint személy szerint, mint munkavállalót. Így további következtetéseket tudtam levonni, törekedve az objektivitásra. A kutatás eredményei alapján kijelenthető, hogy a magas érzelmi intelligenciával (EQ) rendelkező vezetők alkalmazása létfontosságú a vállalatoknál, akik képesek átlátni azt a tényt, hogy a szervezeti célok eléréséhez az egyéni célok összekapcsolása a kulcs. Dolgozatom a gyakorlatban alkalmazható módszertanokat, illetve fejlesztési alternatívákat részletez, meg-felelő alapot biztosítva a sikeres változtatás folyamatához.