Programozási alapismeretek kurzus tananyagának kifejlesztése 12-18 éves korosztály számára - Endrész Diána Zita (2021)
Szakdolgozatom témájának egy aktuális probléma megoldását választottam, mely jelen található Sopron városában. Nem csak arra adok választ, hogy milyen a legmegfelelőbb oktatási mód és rendszer a fiatal iskolások körében, hanem ez egy remek kezdeményezés lenne a Soproni Egyetem Informatikai és Matematikai Intézeten belüli informatikai képzés számára. Először is kifejtem, hogy milyen motivációk vezéreltek a témával kapcsolatban. Számos témával kapcsolatos kutatás olvasható a továbbiakban: kurzus tanítási módok, programozási nyelvek és környezetek, környékbeli lehetőségek. Ezeknek a következtetését levontam, majd létrehoztam egy, a helynek és a gyerekeknek legmegfelelőbb részletes oktatási tervet. A továbbiakban minden egyes megtervezett tanórát részletesen kidolgoztam. Ezek tartalmazzák a tanóra címét és célját – mégis mit kell elérni a hallgatókkal a tanórák végére –, elméleti és gyakorlati tananyagot, majd a kiválasztott programozási környezetben meg is valósítottam ezeket – minden tanórához tartozik egy vagy éppen kettő kód, amelyet a hallgatóknak létre kell hozniuk. Utoljára pedig bemutatom az ezeket felölelő webapplikációt, melyet az utolsó félévemben dolgoztam ki. A webapplikációban minden egyes kidolgozott tanóra szintén fel van töltve, amelyek arra szolgálnak, hogy a kurzuson résztvevő hallgatók visszanézhessék a tananyagokat. Illetve egy feltöltő modult is tartalmaz, ahova a saját munkáikat tudják feltölteni, hogy az oktató leellenőrizhesse, majd véleménnyel szolgáljon róla. Mindezeket kellő mennyiségű ábrázolással láttam el.