Hybrid mobil alkalmazásfejlesztés Blogokhoz - Németh Ákos (2021)
Napjainkban mindenki használ mobil telefont. Nem telik el úgy nap, hogy ne nyúlnánk a telefonunkhoz. Azonban napjainkra nem csak telefonálásra használjuk eszközünket, hanem szórakozásra is. Különböző féle alkalmazásokat használunk, van, hogy zenét hallgatunk, van, hogy játszunk az eszközön és van, hogy más emberek véleményét szeretnénk elolvasni bizonyos témákban. Emiatt döntöttem amellett, hogy a szakdolgozat feladatomban egy mobil alkalmazást hozok létre. Szerettem volna, hogy az alkalmazás egyszerre fusson Android, Ios és Windows rendszert használó mobil telefonokon is, emiatt döntöttem a hibrid mobil alkalmazás mellett. Ennek elkészítéséhez frontenden React Native-ot használtam, amely egy JavaScript alapú nyelv. Az alkalmazás backend-jének NodeJS-t választottam mivel megvoltak benne azok a funkciók, amelyeket én szerettem volna, hogy a backendem tudjon. Adatbázisnak dönthettem, hogy egy SQL alapú adatbázist szeretnék használni, vagy pedig egy NoSQL alapút végül a MongoDB mellett tettem le a voksom, amely egy NoSQL adatbázis. Az alkalmazás blogok írására és olvasására használható. A felhasználók regisztráció után érhetik csak el az alkalmazást. Ezután különféle előre beállított témákban hozhatnak létre posztokat. Ilyen témák például: sport, gaming, utazás, főzés, stb. Ezeket a posztokat képekkel is el tudják látni, valamint feltöltés után a posztok szerkeszthetők is. A másik fő funkció mások posztjainak olvasása. Ehhez a felhasználó kereshet posztokat témájuk szerint, rá kereshet a posztra a címe alapján, valamint adott felhasználó profiljaira is rákereshet. Lehetősége van bekövetni más felhasználókat és így látja azoknak a felhasználóknak a posztjait egymás után az alkalmazás egyik oldalán. A felhasználók tudják szerkeszteni a profiljukat saját profil képet is tölthetnek fel. Összességében úgy érzem sikerült teljesítenem a kitűzött célomat és létre tudtam hozni egy mobil alkalmazást, amely az elvártaknak megfelelően működik.