Madártani tanösvény tervezése a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola területére - Németh Nikolett (2021)
Szakdolgozatom témája egy madártani tanösvény tervezése a Bakonyerdő Zrt. Bakonybéli Erdészetéhez tartozó Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola területére. A tanösvények nemzetközi és hazai történetének áttekintése után részeletesen bemutatom az Erdészet munkáját és az Erdei Iskola környezeti nevelési potenciálját. A tervezés során igyekeztem a madarak főbb ismeretköreit játékos, interaktív formában megismertetni felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt. Fontosnak tartom, hogy Bakonybél és a környező erdők ismertető jegyeit és nevezetességeit is bemutassam. Célom, hogy az állomások során a gyerekek illetve a felnőttek mélyrehatóbb ismereteket szerezzenek a területen előforduló madárfajokról és különböző tulajdonságaikról, megismerkedjenek a madármegfigyelés élményével és lehetőségeivel. Az ösvény egyik különleges eleme a lombkorona tanösvény melynek része a gyűrűzőállomás, ahol testközelből bemutatásra kerülnek a Bakonybél térségében leggyakrabban előforduló madárfajok. Végül ellenőrzésként egy rönkpályát tervezek, ahol a kérdésekre jól válaszolva haladhatunk végig, ha a válasz nem helyes a megfelelő szimbólummal ellátott „büntetésfeladat” végrehajtásával folytatható a játék. A tanösvény szakvezetéssel is látogatható, ennek különlegessége egy a madarakkal kapcsolatos játékos foglalkozás.