Az operatív kontrolling rendszer kiépítése, elemzési eszköztára egy termelő vállalatnál - Stefka Diána (2021)
A dolgozatban egy induló gyár controlling rendszerének a kialakítását mutatom be. Az el-múlt három évben lehetőségem nyílt megismerni, milyen egy induló multinacionális vállalat controlling rendszerét felépíteni. A gyakorlati példa bemutatása mellett dolgozatom elején szakirodalmak felhasználásával ismertetem a controlling fogalmát és a controlling rendszer-rel támasztott követelményeket. Az első részben a beruházási controlling általunk használt eszközeit mutatom be. Jelenleg egy olyan riportot használunk, ami részletes, heti budget követést tesz lehetővé egyszerű projektek esetén. A korábbi tapasztalatok alapján viszont elmondható, hogy ez nem alkal-mas arra, hogy a jövőben induló nagy projektek költéseit követni tudjuk. A második részben a napi három olyan tényezőjét vizsgálom, amelyek a legnagyobb mér-tékben befolyásolja vállalkozás eredményét. Az értékesítés, a termelés és a selejt olyan té-nyezők, amelyek sok esetben könnyen tervezhetőnek látszanak. A dolgozatban bemutatott példákon keresztül látható, hogy a historikus adatok hiánya, projektfázisból a szériaterme-lésbe való átállás és külső piaci környezet miatt a három tényező elemzése és tervezése problémát jelentett. Ezenfelül a két gyáregység közötti értékesítés megnehezítette a terme-lési és értékesítési adatokban bekövetkezett változások tervezését. Ez a probléma 2021. jú-liusában új SAP-s elemzések használatával tervezhetővé vált. A vállalat projektfázisból való kilépését segíti a létrehozott költséghelyi riport. A 2021. ok-tóberében bevezetett riport támogatást nyújt a költséghely felelősöknek, hogy megismerjék és tervezni tudják a jövőben a költségeiket. A dolgozatomban bemutatott riportokat és elemzéseket vállalati életben, a gyakorlatban is alkalmazzuk. A használt riportok eredménye lett, hogy a tervezési időtartam nagymérték-ben csökkent (negyedéves bottom – up tervezés akár egy nap alatt felépíthető), az értékesí-tés, termelés és a selejt tervezés megbízhatósága megnövekedett, a költséghely riport al-kalmazásával a management elkezdte megismerni a vállalat költséghelyi struktúráját. A meglévő rendszer már alkalmas támogatni a döntéshozást. Dolgozat alapján látható, hogy kettő terület jelent nagy kockázatot, a nagyértékű beruhá-zások nyomon követése és a változó költségek monitorozása. Az elsőre egy új SAP-s rend-szer bevezetése a megoldás, míg a második részre a költséghelyfelelősök bevonása a terve-zésbe és a tényköltések felkövetésébe. A controlling legnagyobb feladata a következő egy évben, hogy „push” rendszerre álljon át, vagyis ne ő tervezze meg a költséghelyi terveket és kihúzza az adatokat dolgozókból, hanem megkapja a terveket és ellenőrizni tudja azok helyességét.