Járattervezés digitalizálása a Dominó Trans Kft.-nél - Horváth Dóra Orsolya (2021)
Szakdolgozatom célja a logisztikán belül a járattervezés bemutatás és digitalizálása a Dominó Trans Kft.-nél. Jelen esetben egy körjárat szimulálása, vizuális megjelenítése volt a cél. A logisztika anyagok, személyek mozgatásával és információk, áramlásával foglalkozik. Ezen belül magában foglalja a módszerek és az útvonalak tervezését, szervezését, irányítását és ellenőrzését is. A járattervezés nagyon fontos szerepet tölt be az anyagáramlási rendszerek tervezési rendszerében, hiszen a szállítási feladatok struktúrájának kialakításával és irányításával kapcsolatos döntések meghozatalát támogatja. Járattervezésnél fontos figyelembe venni, hogy mekkora flottával rendelkezünk, mikorra kell teljesítenünk a feladatot, milyen korlátozások nehezítik a szállítást. A járatok digitalizálásának lehetősége első körben főként vizualizációs célzattal, egyszerű esetre került felmérésre, alkalmazásra. A modell vizsgálata és felépítése során a Tecnomatix Plant Simulatoin szoftvert használtam, mely program könnyen és gyorsan tanulható, így használatát bárki könnyedén el tudja sajátítani. A dolgozatom írása során több objektumot alkalmaztam és részleteztem a szimuláció során 2D-ben és 3D-ben egyaránt, amiket lépésről lépésre bemutattam, hogy más is megismerkedhessen a szoftver használatával. A papír alapú járattervezéshez képest a szoftver használata jelentős fejlődést hozhat a Dominó Trans Kft.-nél. Sokkal szemléletesebb, egyszerűbb, gyorsabb. Ennek a szoftvernek a használatával a cég jelenős időt spórolhat meg, át tudja szervezni dolgozói állományát, vagy pont ennek használatával több megbízást tudnak teljesíteni, mert a járattervezéssel foglalkozó személyek nem lesznek leterhelve. Könnyebben meg tudják tervezni a járatokat, több szempont figyelembevételével optimalizálhatják is, így üzemanyagot spórolhatnak meg, aminek az égésterméke a környezetet sem károsítja. Valamint nagymértékben tudják csökkenteni az üres járatok mennyiségét. Megállapítható, hogy a jövőbeli továbbfejlesztési lehetőségeknél, egy hatékony szimulációs eszköz, amellyel bonyolultabb esetek is leképezhetők. Például havi több járat statisztikáinak, költségeinek vizsgálata esetén egy teljesebb képet adó tervezést tesz lehetővé. Mivel a mai világban minden a fenntarthatóságról és költségcsökkentésről szól, és úgy gondolom a bemutatott a szoftvernek a használata is nagymértékben segíthet ennek a célnak az elérésében, nem beszélve arról, hogy a dolgozók mindennapi munkáját is nagyban megkönnyítheti.