Csőd, felszámolás, végelszámolás, kényszertörlés jogi szabályozása, számviteli sajátosságai és az eljárások számának alakulása 2005-től napjainkig - Beck Ágnes (2021)
A 2019. végén, Kínában kitört Covid–19 járvány 2020. március elejére világméretűvé vált, ami a kedvező magyar gazdasági folyamatokat is megtörte. 2020. áprilisában és májusában nagymértékben visszaesett a külkereskedelmi teljesítmény is. A koronavírusjárvány gyors terjedésének következtében meghozott utazási korlátozások bevezetése, a külföldi vendégforgalom évek óta tartó folyamatos bővülését törte meg hazánkban is. A koronavírus-járvány miatti intézkedések hazai gazdasági következményei azonnal és közvetlenül érintettek számos személyes szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozót. 2020. márciusának második felében már jelentősen nőtt azoknak a számuk, akik felfüggesztették a tevékenységük, április elejére pedig hatalmas növekedés következett be. A globális méretűvé vált koronavírus-járvány erős hatást gyakorol hazánk gazdasági folyamataira. A KSH a koronavírus-járvány gazdasági hatásai a magyarországi vállalkozások körében 2021. áprilisig – válságkezelő eszközök alkalmazása és az árbevétel alakulását vizsgáló tanulmánya szerint a csökkenő kereslet, az otthoni munkavégzés, a rendezvények betiltása és a rövidített nyitva tartás, valamint a teljes leállás az 50 fő alatti, a kereskedelmi és a szolgáltatás területén működő, az exporttevékenységet nem végző, illetve a tisztán hazai tulajdonú vállalkozásokat érintette leginkább hátrányosan. A Covid19 járvány hatására dolgozatomban arra keresem a választ, hogy mi jellemzi a csőd, felszámolás, végelszámolás és kényszertörlési eljárás jogi szabályozását, melyek e eljárások számviteli sajátosságai. Hogyan alakultak a csőd, felszámolás, végelszámolás és kényszertörlési eljárás esetszámai a 2005-2021. közötti időszakban, és milyen tényezők hatottak rájuk. Milyen okok vezethetnek egy vállalkozás esetében ahhoz, hogy csőd, felszámolás, vagy végelszámolási eljárás induljon ellene. Különösen fontosnak és aktuálisnak tartom ezért jelen helyzetben a vállalkozások válságkezelését, a csőd, felszámolás és végelszámolás vizsgálatát. Kutatásom erre a témakörre épül. Dolgozatom elkészítése során ezért primer és szekunder forrásokat használtam. A szekunder forrásokat az elméleti részek készítése során dolgoztam fel. A cikkek, könyvek, könyvek aktuális fejezetei, a törvények, valamint az interneten fellelhető cikkek segítségével készítettem el a csőd, felszámolás, végelszámolás és kényszertörlés történetének, jogi és számviteli sajátosságának a bemutatását. Különösen fontosnak és aktuálisnak tartom ezért jelen helyzetben a vállalkozások válságkezelését, a csőd, felszámolás és végelszámolás vizsgálatát. Kutatásom erre a témakörre épül.