Pénzügyi Power BI riport implementálása, valamint lehetőségek értékelése Microsoft Dynamics 365 Business Central adatokon - Haluska Máté (2021)
Szakdolgozatom témáját a Cosmo Consult Kft.-től kaptam. A Microsoft Power BI egy üzleti elemző szoftver, amely üzleti intelligenciát azaz BI-t használ. A szoftver felhasználási köre a kis és középvállalatoktól egészen a nagyvállalatokig terjed. Feladatom egy Power BI riport elkészítése pénzügyi témakörben. Az elkészítendő riportoknak alapjául szolgált a Microsoft egy másik üzleti szoftvere a Business Central vállalatirányítási rendszer, amely az elemzéshez szükséges adatforrást biztosította. A riport készítéshez használt adatoknak azonban nem csak egy forrása lehet, dolgozatom során egyéb más forrásból származó adatokkal is kombinálom az elkészítendő riportokat. A munka során betekintést nyújtok a különböző riportolási módszerekbe, pénzügyi elemzési és kimutatási lehetőségekbe, valamint bemutatásra kerül több nagyválllati riportolási megoldás és az ezekből megszerzett tapasztalatok alpaján elkészítem saját pénzügyi riportomat. Munkában említésre kerül egy általános összegző riport, egy bevétel/kiadás elemzés, egy pénzkezeléssel kapcsolatos oldal és egymással szembeállítva összehasonlítom a vállalat eszközeinek és kötelezettségeinek mutatóit változatos vizualizációkon keresztül. Feladatom zárásaként pedig a Microsoft Power Platform rejtette lehetőségek feltárásával és a platform további két alkalmazásának integritásával foglalkozom.