Vadföldgazdálkodás, vadtakarmányozás lehetőségei a Nyírmadai Egyetértés Vadásztársaság területén - Lemák Zoltán (2021)
Dolgozatomban a Nyírmadai Egyetértés Vadásztársaság vadföldgazdálkodását és vadtakarmányozását vizsgáltam. Megállapítottam, hogy mind a vadföldgazdálkodás, mind a vadtakarmányozás a kukoricára alapozott. Véleményem szerint ezt a monokultúrális rendszert meg kellene változtatni, ezért megvizsgáltam, hogy a vadásztársaság területén jellemző éghajlati és termőhelyi viszonyok között mennyire alkalmazható az édeskömény és a Lajta apróvadas keverék. Ezek a növénykultúrák jól beváltak a szürke homokon, míg a sárga homokon a Lajta apróvadas keverék nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezért azt javaslom, hogy a vadföldeken a kukorica mellett a következő keveréket alkalmazzák: édeskömény 35%, lucerna 15%, takarmány káposzta 10%, évelő rozs 20% és facélia 20%. Véleményem szerint az új vadföldeket, a gáznyomokon kellene kialakítani, hisz ezen területek egyéb hasznosítása korlátozott, továbbá javaslom, hogy a felhagyott szőlők és gyümölcsösök, területét is vonják be a vadföldművelésbe. Fontosnak tartanám, hogy ezeken a területeken létesítsünk itatókat és sózókat is az apróvadállomány számára.