Generációk motivációja munkahelyválasztáskor Győr-Moson-Sopron megyében - Táncsics Richárd (2021)
Szakdolgozatom témájának napjaink egyik érdekes témakörét, a dolgozók motivációját választottam, azon belül is az egyes generációk motivációját munkahelyválasztáskor Győr-Moson-Sopron megyében. Elmondható, hogy napjainkban a munkaerőpiacon jelen lévő korosztályok más és más, egymástól jelentősen eltérő prioritásokkal rendelkeznek, mely különbségeket alapvetően befolyásolja az egyének értékrendje. Első lépésben definiáltam a motiváció fogalmát szakirodalmi szempontból, ezt követően betekintést nyújtok magába a motiváció témakörébe, elméleti hátterébe. Röviden bemutatom a motiváció tartalom és folyamatelméleteit, ezt követően pedig kifejtem saját meglátásaimat az egyes modellekkel kapcsolatban. A szakirodalmi áttekintést követően bemutatom az egyes generációk sajátosságait, jellemzőit, mely -véleményem szerint- elengedhetetlen annak érdekében, hogy elemezni tudjam az egyes generációk motivációit és preferenciáit. Mindezek után betekintést nyújtok az egyes korosztályok közötti munkahelyi konfliktusok leggyakoribb okaiba. Az elméleti háttértől elrugaszkodva dolgozatom második fő szegmensére tértem ki. Ebben a logikai egységben bemutatom a primer kutatásom alapjául szolgáló szekunder kutatás, vagyis a Randstad Magyarország által minden évben elvégzett „Employer Brand Research” felmérés eredményeit, valamint azon témaköröket, melyben a cég elvégezte az általam is felhasznált 2020-as és 2021-es kutatást. Tekintettel arra, hogy a Randstad felmérése kifejezetten részletgazdag, így én a kitöltők által legfontosabbnak tartott öt szempontnak szenteltem kiemelt figyelmet. A primer kutatásom során szükségét éreztem először a kutatási terület, vagyis Győr-Moson-Sopron megye sajátoságainak bemutatását, annak érdekében, hogy pontosan meghatározhatóvá váljon, hogy a felmérésben részt vevő személyek milyen, az országostól eltérő hatásoknak vannak kitéve. A válaszadók számára egy önkitöltős kvantitatív módszerre alapuló kérdőívet készítettem, a kérdésekből öt kategóriát állítottam össze. Az első kategória csoportképző kérdéseket soroltam, a másodikba a dolgozók jelenállapot felmérése került. A harmadik témakörben a munkakereséssel kapcsolatban arra kerestem a választ, hogy a megkérdezettek honnan szoktak tájékozódni a munkalehetőségekről, milyen munkát keresnek, illetve befolyásolják-e őket a családjuk vagy ismerőseik a munkahely megválasztásánál. A negyedik kategóriába soroltam azon kérdéseket, melyeket összevetettem a Randstad idei kutatásának eredményeivel. Az ötödik kategóriában a megkérdezettek jövőbeli céljaira fókuszáltam. A kitöltés szeptember 30-ától október 24-éig tartott, tehát az ezen időpontban érkezett válaszokat értékeltem ki. Bár minden vizsgált korcsoport motivációjának részletes bemutatása messze meghaladná ezen dolgozat kereteit, mégis dolgozatommal segítséget szeretnék nyújtani az arra fogékony szervezeteknek, hogy megértsék jelenlegi és jövőbeli dolgozóik motivációit, ezáltal könnyebbé téve egy jól működő, hatékony szervezet kialakítását.