MAGYARORSZÁGI GENERÁLKIVITELEZŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ CÉG VÁLLALATI STRATÉGIÁJA - Varju Miklós (2021)
A szakdolgozatom legfontosabb feladata, hogy bemutassa egy fiktív cégen keresztül egy generálkivitelező cég indulásának alapjait és annak kibontakozását egy gyakorlati környezetben, Magyarországon. A magyarországi vállalkozói környezet elég speciális a nyugat-európai generálkivitelező cégekhez képest, ahol már jelentős múlttal és óriási tőkével rendelkező cégek vannak és jelentős export munkát is végeznek. A magyarországi kivitelező szektor a kilencvenes évektől próbálja a versenyt felvenni, és a lépést tartani ezen cégekkel. Legalábbis a magyarországi piacon mindenképpen. A szakdolgozatomban kitérek arra speciális helyzetre, ami a magyar kivitelezői szektorra jellemző. Itt a külföldi nagy tőkével rendelkező cégek nem feltétlenül vannak előnyben, hisz a magas tőke birtoklásán kívül a hazai beszállító szektor, és nem mellesleg a magyar munkavállalói szektor jó ismerete elengedhetetlen fontosságú. Itt gondolok a kiváló szakemberek egy cégen belüli felhalmozására és jólszervezettségére. A szakdolgozatomban kitérek az elengedhetetlen fontosságú külső-belső elemzésekre, analízisekre, gazdasági környezet monitorozásra. PEST elemzés segítségével megvizsgálom a vállalt makrokörnyezetét. A külső fenyegetettségek meghatározása a cégünk számra elengedhetetlen, amiben többek közt a Porter-féle öt versenyzős elemzéssel vagy a Stakeholder csoportok elemzése, vizsgálata volt a segítségemre, ezzel felmérve a versenytársak erőviszonyait. Különböző statisztikaiak adatok alapján megvizsgálom és elemzem a makrokörnyezetet, felhasználva a KSH által biztosított adatbázist és felméréseket. A belső elemzés során feltárom a belső fenyegetettségeket, a pénzügyi elemzéseken keresztül SWOT analízisig. Meghatározom a vállalkozás alapvető kompetenciák és erőforrásait a belső szervezeti képességek felmérésével. Dolgozatomban külön kitérek célkitűzésekre és stratégiai irányokra, valamint a stratégia fontosságú cég felépítésére. A gyakorlati példán keresztül kívántam megmutatni, illetve bemutatni a széleskörű megkülönböztető stratégia alkalmazását egy generál kivitelező cégen keresztül Magyarországon.