A bolgár gazdaság fejlődése a XXI. században - Megelőzheti-e Bulgária Magyarországot? - Tokody Marcell Gergely (2021)
Jelen dolgozat Bulgária és Magyarország gazdaságának az utóbbi két évtizedben tapasztalt fejlődését mutatja be, kitekintéssel a múlt század örökségére, egyúttal bemutatva a jelenlegi helyzetet és előre vetítve a gazdasági fejlődés lehetséges irányait. A jelenkori állapot bemutatása ugyanolyan PESTEL elemzés segítségével történik, amit egy-egy vállalat is alkalmazna a makrokörnyezeti elemzés elkészítésekor. Ennek oka, hogy így abból a szemszögből vizsgáljuk az országokat, amelyből egy vállalat is tenné, hiszen a vállalkozások sikere az ország sikere. Egy másik módszertan a jelen helyzet értékelésére a SWOT, ahol magát az országot akként értékeljük, mintha vállalkozás lenne. Mivel a közös európai fizetőeszköz, az euró gazdasági fejlődésre gyakorolt hatásainak megítélése tekintetében nem egységes a szakma megítélése, ezért az euróba vetett, feltételezett közbizalomnak és az euró vélt tőkevonzó képességének igazolására egy kérdőíves kutatás is készült, melynek eredményei a jelen értekezésben bemutatásra kerülnek. A diplomadolgozat a gazdasági fejlettség leginkább releváns fokmérőjeként az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) mértéket használja. Ennek változásait, valamint más fontos makrogazdasági mutatók alakulását, mint például a munkanélküliségi ráta vagy éppen az infláció alakulása, grafikonokkal, ábrákkal és táblázatokkal igyekszik gazdagabb vizuális eszközökkel is bemutatni. Nemcsak a két vizsgált ország, hanem bizonyos esetekben a szűkebb, valamint a tágabb értelemben vett régió makrogazdasági adatai is elemzésre kerülnek annak érdekében, hogy átfogóbb, komplexebb kép alapján nyerjenek igazolást az egyes feltételezések. Néhány esetben, mint például a fekete gazdaság vizsgálata, globális kitekintés is szerepel. A munka a fentieket több aspektusból megvizsgálva felállít szcenáriókat, végül pedig, saját eredményeként választ ad arra a kérdésre, hogy lehetséges-e, hogy Bulgária gazdasági fejlettsége megelőzze Magyarországét. A kérdésre pedig meglepő módon igen a válasz. This thesis presents the development of the Bulgarian and the Hungarian economy in the past two decades, with an outlook to the heritage of the past century, presenting the current situation and predicting the possible ways of economic development in the future. The current status is presented by using the same PESTEL analysis that a company would use when creating a macro-environmental analysis. The reason for this is that in this case we can investigate the countries from a company’s point of view, as the success of businesses is the success of the country. Another methodology for assessing the present situation is the SWOT, where we assess the country itself as if it was a business. As the professional judgement is not uniform in the assessment of the effects of the single European currency, the euro, on economic development, a questionnaire survey was conducted to verify the perceived public confidence in the euro and the perceived ability of the euro to attract capital. The dissertation uses the measure of gross domestic product (GDP) per capita as the most relevant measure of economic development. It seeks to present changes in this, as well as the development of other important macroeconomic indicators, such as the unemployment rate or inflation, with richer visual tools such as graphs, charts and tables. Macroeconomic data is not only investigated from the two countries of the study, but in some cases it is being analyzed from the narrower as well as the wider region, in order to justify each assumption on the basis of a more comprehensive, complex picture. In some cases, such as the study of the black (non-observed) economy, a global outlook is also included in the investigation of the issue. This work sets up scenarios based on the characteristics mentioned above from many aspects, and finally, as an own result, answers the question of whether it is possible for Bulgaria to overtake Hungary in economic development. The answer to the question is surprisingly yes.