Sajátos nevelési igényű tanulók kompetenciaalapú oktatása a szakképzésben - Grau Angéla (2021)
A dolgozat témája a sajátos nevelési igényű tanulók kompetencia alapú oktatása. Pedagógusként gyakran foglalkoztatott, hogy hogyan tudnám az SNI-s diákokat ösztönözni és elsősorban segíteni az oktatás és a munkaerőpiac területén. A diplomamunka célja, hogy bemutassam, hogyan történik a szakképzésben a diákok kompetenciáinak fejlesztése. A választott módszer a pedagógiai esettanulmány. A szülővel, fejlesztő pedagógussal készített interjú során kitérek a diák szellemi fejlődésére, az alkalmazott fejlesztési módszerekre, és azok hatására. Egy sajátos nevelési igényű diák életútja ad magyarázatot a fejlődés bizonyítására. Bemutatom a saját innovációmat, miszerint a gyakorlatorientált oktatás biztosítja a diákok fejlődését, munkaerőpiacra történő beilleszkedésüket és az élethosszig tartó tanulás lehetőségét.