TLS-alapú térfogatszámítások - Mitró Balázs (2021)
A szakdolgozatomban az M85 gyorsforgalmi autóúton épülő alagút északi vájatában 143 méter hosszan vizsgáltam a betonlövés által kapott felszín felületét az elsődlegesen tervezetthez képest. A mérésemhez két műszert használtam. Egy Trimble S7 DR+ mérőállomást-t és egy Leica BLK360-as földi lézerszkennert. A felmért pontokból szelvényeket generáltam és ezeket fél méterenként hasonlítottam össze. A két módszerből generált profilok eltérései átlagosan centiméter körüliek voltak. Ezen felül a felületek közötti térfogatkülönbséget határoztam meg a két műszer pontfelhői és a tervezett alagút felszíni borítása között, amelyeknél az eltérés egy köbméter közeli volt.