Lakott-területi vadmegjelenések okozta konfliktusok vizsgálata Budapest IV. kerületében - Prónay Kristóf (2021)
A kutatásom során azt vizsgáltam, hogy a Budapest IV. kerületében megjelenő vadfajok milyen konfliktushelyzetekbe kerülnek a lakosokkal és ezek milyen gyakran fordulnak elő. Ehhez egy kérdőívet állítottam össze. Az adatokat 2020. szeptembere és 2021. májusa között gyűjtöttem. Az eredményeim alapján megállapítható, hogy a kerületben a legritkábban észlelt faj a vaddisznó, azt követően a nyest, majd a róka, a leggyakoribbak pedig a galambfélék és a varjúfélék. A legtöbb alkalommal a vizsgált fajok észlelése az utcákon történt, valamint egész évben, és nappal, ezt követően a belterületi épített zöldfelületeken, nyáron és állandóan, majd a belterületi természetes zöldfelületeken, ősszel és szürkületkor, ezután magánterületeken, tavasszal és éjszaka. Legritkábban pedig a belterülettel szomszédos külterületeken, valamint télen és hajnalban. A legtöbb probléma a szárnyasfajok esetében alakult ki. A legtöbb érintett több kárformával is találkozik.