Cetfélék (Cetacea) faunisztikai felmérése és a hajók által elgázolt példányok múzeumi gyűjteménybe helyezése Fudzsejra emírségben, az Egyesült Arab Emirátusokban. - Buzás Balázs (2021)
Az Egyesült Arab Emírségek keleti partvidékén, az Ománi-öböl mentén fekvő Fudzsejra Emírség tengeri élővilága sok tekintetben a mai napig kikutatatlan. Szakdolgozatomban a területen előforduló cetfélék (Cetacea) 2017. február óta zajló terepi kutatását és annak eredményeit mutatom be. Kutatásunk elsősorban faunisztikai, melynek célja az állomány- és a területhasználat felmérése. A Five Oceans Environmental Services szakembereivel és az Al Mayya Sanctuary-ban dolgozó saját kollegáimmal közösen folytatott kutatásaink során a több országra kiterjedő Ománi-öbölben fellelhető 22 cetfaj közül 12-t sikerült megfigyelnünk és róluk adatokat gyűjtenünk. Ehhez nagy teljesítményű tengeri motorcsónakokat és helikoptereket használunk, melyek fedélzetéről fényképeket, víz alatti mikrofonok segítségével hangokat és ha módunkban áll biopsziával szövetmintákat gyűjtünk. Munkánk során szorosan együttműködünk a helyi hatóságokkal és az emírség legnagyobb kikötője a Port of Fujairah menedzsmentjével. Tanácsadás és tréningek formájában felkészítjük őket az esetleges gázolások elhárítására illetve a gázolt példányok szakszerű begyűjtésére. Ezen példányokat tudományos célból felhasználjuk, gyűjteménybe helyezzük. The marine life of the Emirate of Fujairah, located on the east coast of the United Arab Emirates along the Gulf of Oman, is in many respects still unexplored to this day. In my dissertation, I present the field research of cetaceans (Cetacea) occurring in the field since February 2017 and its results. Our research is primarily faunistic, with the aim of surveying population size, distribution, and area use. In our joint research with Five Oceans Environmental Services experts and my colleagues at Al Mayya Sanctuary, we were able to observe and collect data on 12 of the 22 cetacean species found in our study area in the Gulf of Oman. For our field research we used high-performance marine speedboats and helicopters, from which we collect photographs from the deck, sounds using underwater microphones, and, if we are able, collected tissue samples with biopsy techniques. We cooperate and work closely with local authorities and the management of the Port of Fujairah, the largest port in the emirate. In the form of advice and trainings, we prepare them for the prevention of possible boat and ship strikes and for the professional collection of the floating or stranded dead animals. These specimens are used for scientific purposes and placed in our scientific collection.