Legeltető állattartás és kaszálás természetvédelmi vonatkozásai a Rába mentén - Gulyás Csenge (2021)
A szakdolgozatomban összehasonlítottam két gyepgazdálkodási módszert – a legeltetést és a kaszálást – természetvédelmi szempontból. 2020 és 2021 között vizsgáltam egy Rába (HUFH20011) Natura 2000 területhez tartózó fás legelőt és kaszálót Rábaszentmihály közelében. Két fontos közösségi jelentőséggel bíró Natura 2000 élőhely található itt: a (1) Folyóvölgyek Cnidion dubii társuláshoz tartozó mocsárrétjei (6440) és az (2) Enyves éger (Alnus glutinosa) és magas köris (Fraxinus excelsior) alkotta ligeterdők (Alno-Padion, Alnion incanae, Salicion albae) (91E0). Terepen tanulmányoztam a vegetációt, hogy meghatározzam a legjobb fenntartási módot, összhangban a gazdálkodással. Továbbá, interjút készítettem a gazdálkodókkal, adatot gyűjtöttem a nappali lepkékről – főként a nagy tűzlepkéről (Lycaena dispar) - és az üvegházhatású gázok kibocsátását vizsgáltam a területen. In my thesis I have compared two grassland management method – grazing livestock and mowing - from the point of view of natural conservation. Between 2020 and 2021 I have examined a wood pasture and hay meadow near Rábaszentmihály wich belongs to Rába (HUFH20011) Natura 2000 area. There are two important Natura 2000 habitat types here with Community Importance: (1) Alluvial meadows of river valleys of the Cnidion dubii (6440) and (2) Alluvial forests with Alnus glutinosa and Fraxinus excelsior (Alno-Padion, Alnion incanae, Salicion albae) (91E0). I have studied the vegetation in the field to define the best method of conservation in accord with agriculture. In addition, I have done interviews with farmers, collected data of butterflies – expecially of the large copper (Lycaena dispar) – and examined greenhouse gases emission in the area.