A gyógynövények használata ókortól napjainkig - Kiss Beáta (2021)
Szakdolgozatomban, szakirodalmi források áttekintésével vizsgáltam a gyógynövényhasználat alakulását az ókortól napjainkig, beleértve felhasználóikat és a velük kapcsolatos tudásanyag terjesztőit. Összegyűjtöttem az adott korokban leggyakrabban alkalmazott gyógynövényeket, melyekről a kutatás során kiderült, hogy főként emésztési-, és légzőszervi megbetegedések kezelésére alkalmaztak. Legnépszerűbbek közülük máig is használatosak, mint például az ánizs (Pimpinella anisum), a fahéj (Cinnamomum verum), a gyömbér (Zingiber officinale), a kakukkfű (Thymus spp.) és a hagyma fajok (Allium spp.). Dolgozatomban kitértem a hivatalos orvostudomány és fitoterápia kapcsolatának alakulására, mely során megállapítottam, hogy az orvostudomány és a gyógyszerészet rohamos fejlődésével hozható összefüggésbe, az egymással szemben kialakult tartózkodó, kissé elutasító magatartás, és a gyógynövények használatával kapcsolatos szemléletváltozás.