A fertődi Lés-erdő természetvédelmi szempontú botanikai felmérése - Fejes Richárd (2021)
Dolgozatomban a fertődi Lés-erdőben található inváziós fajok közül a fehér akác, a bálványfa és a zöld juhar elterjedését és a területen található védett fajok közül a tavaszi csillagvirág elterjedését vizsgáltam és dolgoztam fel térinformatikai rendszer segítségével. A korábban említett fajokon kívül a Lés-erdő élőhelyeinek felmérésére is sort kerítettem, amelyeket az Á- NÉR 2011 rendszer alapján osztályoztam. A felmérések során fényderült arra, hogy az erdő mely részein koncentrálódnak jobban az inváziós fajok vagy éppen az egyetlen vizsgált védett faj a tavaszi csillagvirág állományai. Az élőhelyek vizsgálata során fényderült a Lés-erdő változatosságára, amely abban is megmutatkozott, hogy a területen különféle élőhelyek találhatóak az akácültetvényektől egészen az őshonos fafajokból álló állományokig. A vizsgálatok rámutattak arra, hogy a Lés-erdő természetvédelmi szempontból értékes terület, amely közjóléti szerepe egyre jelentősebb, de az inváziós fajok jelenléte és a közeli településekről érkező hatások még számos problémát okozhatnak a területen.