Online számla adatszolgáltatás - Pöltz Alexandra (2021)
Szakdolgozatom témája az online számla adatszolgáltatás bemutatása a NAV Online Számla rendszeren keresztül, illetve az adatszolgáltatási kötelezettség bevezetésének okai és eredményessége az adóhatóság szempontjából. A témaválasztásom indoka a napjainkra már szinte teljes lefedettséggel működő rendszer elterjedésének feltérképezése a magánszemélyek, a vállalkozások és a könyvelők szemszögéből. Célkitűzésem, hogy megvizsgáljam mennyire vált ismertté az online számla adatszolgáltatás a magánszemélyek és a vállalkozók körében, illetve a könyvelőknek milyen többlet kötelezettséget jelentett a bevezetés. A dolgozatomban ismertetem az általános forgalmi adó jelentős szerepét az állami költségvetés szempontjából. Emellett bemutatom az adatszolgáltatás jogszabályi hátterét és a NAV Online Számla rendszerét. Kitérek az adóellenőrzések és az adatszolgáltatások kapcsolatára, melynek továbbfejlesztési lehetősége az eÁFA tervezet. Az állami költségvetésben jelentős mértékű bevételt jelent az általános forgalmi adó ezért az állam számára kiemelten fontos, hogy milyen eredményességgel tudja beszedni. Mivel Magyarország rendelkezik a legmagasabb általános áfakulccsal (27%) az Európai Unió területén, ez a csalók számára rendkívül vonzó lehet. Ennek elkerülése érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal célja a gazdaság fehérítése és az adócsalások visszaszorítása. Nagy hangsúlyt fektetnek az adócsalási technikák felderítésére és az általános forgalmi adó ellenőrzésekre. 2013 óta folyamatos fejlesztéseket végeznek az adóelkerülés kiskapui ellen. 2013-ban került ugyanis bevezetésre az online pénztárgépek használata, amelynek segítségével a bolti ügyletek azonnal lekövethetőek voltak. 2015-ben bevezetett Elektronikus Árufuvarozó Rendszer, a közúti árufuvarozások és az áruk nyomon követésére szolgál, hogy a fuvarozások által az áruk ne tűnjenek el a semmibe és később ne kerüljenek árusításra a feketepiacon. Majd 2018-tól az online számla adatszolgáltatási kötelezettség került bevezetésre, a számlák és azok adatainak ellenőrzése szempontjából. Mára már szinte nincs is olyan számla Magyarországon melynek adatait az adatszolgáltatási kötelezettség miatt ne látna az adóhatóság. Ezen rendszerek bevezetésének köszönhetően az általános forgalmi adó bevételek nagysága évről-évre növekedést mutat, illetve a revízió szempontjából is nagy előre lépés, hogy nem szükséges a személyes helyszíni ellenőrzések lefolytatása az eredményes munka érdekében. Amíg régebben talán egy év végi jogszabály változással számolhattunk, napjainkra már annyira felgyorsultak a jogszabályi változások, hogy évközben is folyamatosan követni kell őket. Az online számla adatszolgáltatás témáját vizsgálva megállapítható, hogy bevezetése hasznosnak bizonyult az adóhatóság számára, viszont a vállalkozások számára nehézkes volt az átállás, a könyvelők szempontjából jelentős többletmunkát jelentett, hogy ügyfeleiknek teljes körű segítséget tudjanak nyújtani és ezzel a kötelezettséget is átvállalták.