Háztartások vásárlási szokásainak változása a járvány ideje alatt, márkák fogyasztói megítélése - Erdődi Evelin Eszter (2021)
A záródolgozat a Soproni Egyetem Kereskedelem és Marketing felsőoktatási szakképzést lezáró tanulmányaként íródott. A feldolgozott téma a háztartások vásárlási szokásainak változásának vizsgálata a járvány időszakra vonatkozóan és a márkák fogyasztói megítélése. Témaválasztásom fő indoka, hogy a háztartási termékek értékesítésében tapasztalatra tettem szert munkám során. A kötelező szakmai gyakorlatomat a Media Markt Saturn Holding Kft. kereskedelmi részlegén töltöttem, ezért jutottam arra az elhatározásra, hogy a gyakorlati idő alatt szerzett tapasztalatok alapján a kereskedelmi rendszer elemzése lenne a legmegfelelőbb dolgozat téma. A dolgozat felépítése a következőképpen áll össze: elsőként az elméleti keret kerül tárgyalásra, azon belül is a kereskedelem és a fogyasztói magatartás. Ezt követi a fogyasztói magatartásra gyakorolt hatása a járványnak. Az elméleti keretet a primerkutatás részletes bemutatása és értékelése követi, majd az elemzés és következtetések, végül pedig a kitekintés és konklúzió zárja a gondolatmenetet. Mint tudjuk a járvány időszaka felforgatta mindenki életét és mindennapját. Ennek különböző hatásait megfigyelhetjük a vásárlási szokások változásában is. A koronavírus 2020 tavaszán váratlanul tört be mindenki életébe. Magánszemélyeket, vállalkozásokat és cégeket is padlóra kényszerített. A beszámoló a cég működésének és környezetének változását vizsgálja a vírushelyzetben. Felismerhető volt, hogy a legnagyobb kihívást az újraindulásban a fogyasztói magatartás változása fogja okozni, valamint a versenytársak szolgáltatásainak kibővítése és az új belépők költséghatékony működése. Célom rámutatni, hogy összességében milyen változásokat idézett elő ez a járványhelyzet a fogyasztói magatartásban és a cég működésében.