Vevői elégedettség felmérésének módszerei a Foton Kft. példája alapján - Schneider Regina (2021)
A vevői elégedettség elengedhetetlen egy vállalat sikeréhez, fejlődéséhez. Fontos szerepet játszik a társaság mindennapi működésében, hosszú távú fennmaradásában, valamint versenyképességének megőrzésében is. Azonban mivel minden ember más, mások a termékekkel és/vagy szolgáltatásokkal szemben felállított igények, ezért mérhetetlenül nehéz feladata van a vállalatoknak. Továbbá a vállalatok helyzetét nagyban megnehezíti a vevői igények folyamatos változása, valamint ezen igényekhez való alkalmazkodás. Igaz, a vevői elégedettség felmérésére rengeteg módszert kifejlesztettek, számtalan a vevői elégedettség felmérésével kapcsolatos kutatást, szakirodalmat lehet olvasni, azonban egy olyan módszer sincs, amely minden vállalat számára egyaránt hatékonynak bizonyulna. Szakmai gyakorlatom megkezdésekor a Foton Kft. részt vehettem a vevői elégedettség felmérésére szolgáló kérdőív megreformálásában, azonban már ekkor is láttam, hogy a módszer melyet a Foton Kft. alkalmaz egyszerű, ugyanakkor rendkívül hatékony is. Azonban szerettem volna a Kft. olyan módszert javasolni, amely által még hatékonyabb lehet az elégedettség felmérésének folyamata. Így ezen gondolatmenet okán született meg szakdolgozatom témája. A szakdolgozatommal kapcsolatos kutatásom célja az volt, hogy megértsem a fogyasztók szokásait, hogy mely esetekben töltenek ki vevői elégedettség felmérésére szolgáló kérdőívet, milyen gyakorisággal teszik, őszinték-e a kitöltések során, valamint, hogy van-e olyan motivációs tényező, amely ösztönözné a fogyasztókat a kitöltésre. Mivel az elégedettég felmérése szolgáló módszer felkutatása mellett egy másik nagyon fontos feladat, hogy valahogyan rábírjuk az ügyfelet arra, hogy időt szánjon egy kérdőív ki-töltésére, mert az ő véleményük nélkül egy módszer sem lesz eredményes. Tehát ezen kihívások tudatában kezdtem meg kutatásomat, mely során a vevői elégedettségről, valamint annak módszereiről szerettem volna átfogó ismeretet kapni, hogy ezáltal megfelelő javaslatokat tudjak tenni a Foton Kft. részére. Továbbá, hogy a Kft. még közelebb tudjon kerülni a vásárlókhoz, ezáltal igényeik megismeréséhez és megértéséhez, hogy a vállalat maximálisan ki tudja elégíteni ügyfelei igényeit, ezáltal megőrizve versenyképességét akár az új belépőkkel szemben is, hogy tovább folytathassa több mint két évtizede tartó sikeres működése.