A központi raktárból érkező áruk kiszállításának elemzése - Akácos Nándor (2021)
Az OBI Hungary Retail Kft. számára mindig is fontos volt és még most is elsődleges szempontnak minősül a vevők megfelelő kiszolgálása. A kiszolgálás annak érdekében, hogy ez működjen ismerni kell magát a cég vállalati logisztika rendszerét, hogy ez hogyan épül fel és miként mennek végbe a folyamatok, ahol a beérkezett termék a beszállítástól kezdve eljut magához a vevőig, illetve a visszaforgatható termékek miként kerülhetnek újra forgalomba. A záródolgozat felépítése ezen szempontok figyelembevételével készült el. A dolgozat írása közben részletesen magyarázatot adtunk a logisztikának, valamint a vállalati logisztika rendszernek és azoknak belső folyamatait ezáltal ismertetve van a cég logisztikai tevékenységét. A kutatás különösen ügyel a cég vállalati logisztikai tevékenységén belül előforduló hibákra, amikre problémamegoldást nyújthat az SAP rendszer kiépítése a közeljövőben. A vállalati logisztika rendszer felépítéséhez külön hozzá van rendelve a hulladéklogisztika, ami nagy segítséget nyújt a cég eredményes működéséhez és plusz bevételekre is tegyen szert az újra hasznosításból, valamint az eszközök „többutassá” tételéből. Ezen kutatás azon vállalati logisztikai rendszert mutatja be mely a mindennapok során jelen vannak és ezen célok továbbfejlesztését és a folyamatokban felmerülő hibákra megoldást tűzött ki célul.