Utazás a lélek körül holisztikus turizmus kiaknázása a magyar piacon a járvány után - Hábetler Dóra Cintia (2021)
Gondolkozott már azon, hogy milyen lenne, ha elég időt tölthetne mindazzal, amit szeret csinálni? Ha nem kellene mindennapjai ördögi körét többször is körbe futnia? Jó érzés, amikor a rohanó hétköznapok alatt egy kicsit meg tud állni az ember, mérlegelni tudja az életét, legyen az múlt – jelen – jövő? Számos tanulmány bizonyítja, hogy az ember csak akkor tekinthető egészként, ha a test – lélek – szellem harmóniában van egymással. Évezredek történésein alapszik a tény, amely szerint fenti elemeken nyugszik a Holisztikus Turizmus is. Holisztikus szemléleten ma egy egészen újszerű gondolkodásmódot értünk. A holisztikus szemlélettel gyógyító szakember nem csak a betegséget vagy a beteget gyógyítja, hanem sokkal inkább mentálhigiénés támogatásban nyújt segítő kezet. A holizmus a testre, lélekre és szellemre és ezek egységére összpontosít, melyek állapota kihatnak a másikra. „A test, a lélek tükre”, tartja a mondás és ez valóban így is van. Mi lehetne jobb annál, mintha fizikális és mentális egészségünket egy megváltozott környezetben, távol a saját káros gondolatainktól és állandósult baljós szokásainktól ápolnánk? Az utazás már önmagában lélekemelő, pozitív érzés az utazó számára, így már egy lépéssel közelebb engedi magát lelki békéjének megtalálásához. Hiszen bizonyított tény, hogy az utazásunk alkalmával csökken a stresszhormon szint szervezetünkben, így sokkal kellemesebben érezhetjük magunkat. Minél több országot sikerül kipipálnunk a bakancslistánkról, annál inkább kitágul előttünk a világ, bővül az ismeretanyagunk, lelkileg gazdagabbak leszünk, melyek nagy segítségünkre lehetnek a későbbiek folyamán. Kutatásomban szeretném az olvasót bevezetni a holisztika világába, szeretném megismertetni az egészségturizmus e kevéssé ismert ágát, valamint szeretnék bizonyosságot adni mind arról, hogy a járvány következtében emelkedhet az efféle alternatív gyógymód iránti igény: a holisztikus szolgáltatások fejlesztésére és kialakítására szükség lesz/lehet hazánkban. A célom az efféle aspektuson kívül még nem más, mint hogy alkalmat adjak Önnek a lelassításra, a tudatosságra.