EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK ALAKULÁSA VÁLASZTHATÓ ADÓZÁSI FORMÁIK ÉS EZEK ISMERTETÉSE - Solymosiné Bogyai Krisztina (2021)
Szakdolgozatom célja, hogy a napjainkban egyre kedveltebb vállalkozási forma az egyéni vállalkozás megalakulásához szükséges folyamatokat ismertessem, a lehetséges és választható adózási módozatait bemutassam, majd egy konkrét gyakorlati példán végig haladva, rangsoroljam ezeket a bevételt terhelő adók alapján. Szakdolgozatom során ismertetem a kapcsolódó jogszabályokat, az egyéni vállalkozókat terhelő járulékokat és egyéni vállalkozókat terhelő egyéb kötelezettségeikről is említést teszek. Részletesen ismertetem a számviteli, nyilvántartási, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségeket, főbb fogalmakat, ami a témakör megértéséhez és átláthatóságához elengedhetetlen, valamint a dolgozat utolsó részében mutatom be az adók és járulékok számításait azt, hogy melyik esetben miként alakul és milyen mértékben terheli ez a jövő vállalkozóját. Dolgozatom közben szót ejtek a továbbra is napjaink részét képző koronavírus okozta negatív gazdasági hatásokról, és a 2021-es évben bevezetett szigorítások miatti következményekről. Végül pedig mindent összevetve javaslatot teszek a jelenleg érvényben lévő jogszabályok értelmében legkedvezőbb adózási módra, ami napjainkban nem más, mint a köztudatban is oly kedvelt és ismert kisadózó vállalkozások tételes adója, egyszerűbb és ismertebb nevén Kata.