Az alkalmazott motivációs gyakorlat és teljesítményértékelés kapcsolata egy bútorgyártó cég esetében - Debreczeni Vanda (2021)
Szakdolgozatom témája a motiváció és a teljesítményértékelés kapcsolata egy külföldi vállalatcsoport magyarországi leányvállalatának esetében. A kompetitív versenyszférában egy vállalat számára elengedhetetlen a megfelelő teljesítményértékelő és ösztönző rendszer megléte. A téma szakirodalmának részletes tanulmányozása az emberi erőforrás menedzsment fogalmának és modelljének megismerésével kezdődött. Ezután körül jártam a motiváció elméletének átfogó témáját, és a szemléltetett elméleteket bővebben kifejtettem, olyan nézőpontokat ismertettem, amelyek megalapozták a kutatásom hátterét. Kitértem a különböző tartalomelméletekre, mint például Maslow szükséglet hierarchiájára vagy Herzberg kéttényezős motivációs elméletére is, majd a folyamatelméletekről is szót ejtettem. A motivációs elméletek ismertetését követően összefoglaltam Daniel H. Pink Motiváció 3.0. avagy ösztönzés másképp című könyvét, amely az ösztönzés tartalmi kivonatát a belső motivációra alapozza. Az utolsó fejezetben a teljesítményértékelésre tértem ki, elsőként annak céljait ismertetve, majd a folyamatát mutattam be, bővebben, milyen folyamatok szükségesek a teljesítményértékelés kialakítására, illetve hogyan kapcsolódik a teljesítménymenedzsment a teljesítményértékeléssel. A szakirodalmi fejezet lezárásaképp a teljesítményértékelési technikákat jártam körül, bemutatva, hogy és hogy milyen értékeléssel kapcsolatos hibákkal találkozhatunk az értékelő folyamat során. Ezután, a kutatási folyamatok ismertetésével folytattam a szakdolgozatomat, definiáltam a kutatásom célját, továbbá, hogy milyen kutatási módszert választottam, azt követően elemeztem a kérdőívet, amelyet a vállalatnál jelenlévő munkavállalók töltöttek ki és végül az emberi erőforrás vezetővel készített interjú kérdéseket és válaszokat ismertettem. Végül javaslatot tettem az általam levont következtetések alapján a meglévő ösztönző és teljesítményértékelési rendszer fejlesztésére, melynek célja a vállalati hatékonyság és hosszú távú munkavállalói elégedettség elérése.