Hazánk ökoturisztikai kincseinek látogatottságváltozása a pandémia árnyékában- Fókuszban az arborétumok és botanikus kertek - Lestyán Sára (2021)
Szakdolgozatom témáját az ökoturizmus koncepciójának és fokozatos térnyerésének alapjaira építettem fel, mégpedig a közelmúltban bekövetkezett globális járványválság hatásait vizsgálva. Kiemeltem az ökoturisztikai desztinációk színfoltjait, a hazai arborétumokat és botanikus kerteket, melyek látogatottságában megfigyelhető változásokat elemezve célom bebizonyítani, hogy a lakosság természet felé való fordulásához új lendületet adott a nehézségekkel teli koronavírus időszaka, amely fellendüléssel a jövőben is számolni lehet. Az ihletet személyes tapasztalat adta, ugyanis saját magamon és környezetemen is érzékeltem azt a szabadságvágyat, amely a lezárások következtében tört felszínre. Helyzetétől függően mindenki eltérően élte meg ezt az intenzív periódust, a természethez való közeledés viszont úgy tűnt egyre nagyobb vonzóerőt képvisel. Kvalitatív és kvantitatív kutatási módszerek alkalmazásával igyekeztem feltárni az általános magyar valóságot nemzetünk gyűjteményes kertjeit középpontba állítva, alátámasztva elméletemet. Dolgozatom esszenciáját három pillérre helyeztem el szekunder kutatási metódusok segítségével, melynek első alapkövét az ökoturizmus általános meghatározása és vizsgálata jelenti, amely keretében külön kitértem egyes magyar ökoturisztikai aktualitások értelmezésére is. Második alapegységként elmélyültem a hazai természeti értékek adta desztinációk elemzésében és értékelésében, hangsúlyt fektetve az arborétumok és botanikus kertek hálózatának tanulmányozására. A harmadik alappillért a pandémia turizmus ágazatára irányuló hatásainak nemzetközi és honi viszonylatban történő felmérése és analízise képzi, melyben fontos szerepet kapott a turisták utazási szokásaiban észlelhető új trendek vizsgálata is. Primer kutatásom első eleme lakossági kérdőív válaszainak összességéből tevődik össze, melynek során kitöltőim zöldturizmushoz kapcsolódó szabadidős tevékenységeire és gyűjteményes kert látogatási hajlandóságukra vonatkozó szokásaikat osztották meg velem a járványidőszak tükrében. Emellett a környezet védelméhez és a zöldturizmus egészéhez való hozzáállásukat is felmértem. Ugyanezen kérdéskört megközelítettem intézményi oldalról is. Mélyinterjúkat készítettem néhány arborétum és botanikus kert képviselőjével elemezve kínálatukat, kihívásaikat, valamint tapasztalataikat a koronavírus okozta változások, illetve a lakosság és az ökoturizmus viszonyát illetően. Kutatási eredményeimet össze-vetve az a megállapításom, hogy feltételezéseim beigazolódtak, az ökológiai turizmus pedig az ágazat reménysugara, amely a sötét időszakban is profitálni volt képes, kiemelt figyelmet érdemel a jövőre nézve.