Szervezeti kultúra vizsgálata egy nyugat-magyarországi bútorgyár esetében - Mitró Titanilla (2021)
Napjainkban a kiélezett versenyhelyzet a gazdasági szférában a szervezeti kultúrát egy gyakran vizsgálható területté alakította. A szervezeti kultúra megismerésével átfogó képet kaphatunk az elemzett nyugat-magyarországi bútorgyár kultúrájáról. Szakdolgozatom témájának egy svéd vállalatcsoport, soproni telephellyel rendelkező, magyarországi gyáregységének szervezeti kultúra bemutatását választottam. A szakirodalmi áttekintést követően a vállalat múltjába, fontosabb mérföldköveibe és a szervezeti felépítésbe nyújtok betekintést, amelyek folyamatosan alakították a kultúra kialakulását az alapítás évétől egészen napjainkig. A témával kapcsolatos szakirodalmi áttekintés a szervezeti kultúra fogalmának meghatározásával kezdődött. Ezt követően ismertetem a kialakulásának folyamatát, különböző szintjeit, valamint azokat a tényezőket, melyek meghatározzák egy vállalat kultúráját. Dolgozatom további részében a szervezeti kultúra elemzésére alkalmas módszerek tanulmányozására is nagy hangsúlyt fordítottam, ahol kifejtettem az egyes módszerek lényegét. A kutatási folyamat alatt megszerzett információk segítségével egy kvantitatív kutatást végeztem, melynek alapjaként a GLOBE nemzeti kultúramodellre esett a választásom. A kutatásom célja a magyar gyáregység szellemi munkavállalóinak vizsgálata, a kultúrával kapcsolatos jelenlegi, illetve az általuk kívánatosnak tartott értékek összehasonlítása. Összességében a megkérdezettek háromnegyede válaszolt a kérdéseimre internetes felületen keresztül. A Google űrlapon kitöltött kérdőívek eredményei alapján készített diagramok és statisztikai számítások által reprezentálom az észlelt és az elvárt kultúra hasonlóságait és különbségeit. A kiértékelés során szándékom rámutatni azokra a területekre, ahol a közösség tisztában van sajátosságaival és a kultúra nem igényel változtatást. Ezen felül hangsúlyozva és körültekintően elemezve azokat a kulturális problémákat, ahol hatékonyabbá válhatnak belső fejlesztések keretei között. Végezetül következtetéseket vontam le és javaslatokat tettem a vezetőség számára, ugyanis véleményem szerint a vezetők azok a személyek egy vállalat életében, akik a kultúra formálása érdekében, magatartásukkal befolyásolni tudják az alkalmazottak kultúrához való viszonyulását.