Pénzügyi tudatosság az egyetemi tanulmányokat folytatók, illetve az egyetemet végzettek körében - Németh Vivien Katalin (2021)
Szakdolgozatomban a pénzügyi tudatosság témakörét igyekeztem körbe járni, azon belül az egyetemi hallgatók, valamint a három éve egyetemet végzettek körében. A téma állandóan aktuális, hiszen azok, akik ma még az iskolapadban ülnek, holnap már a pénzügyi világ aktív részeseivé és a banki termékek felhasználóivá válnak. Éppen ezért fontos tudni, hogy a fiatalok miképpen vélekednek pénzügyeiket illetően, mennyire hajlandóak félre tenni egy adott cél érdekében, hogyan gondolkodnak a hitelek kapcsán. Ezenkívül van-e valamiféle különbség a különféle csoportok között. Annak érdekében, hogy minél jobban megismerjem a fiatalok pénzügyekhez kapcsolatos viszonyait, anonim, primer kutatást hajtottam végre. Kérdőívem egy korábbi, már elvégzett kutatás alapján készült, aminek köszönhetően lehetőségem volt a kapott eredményeim összehasonlítani az egykor kapottakkal. Bizonyos kérdéseket ugyanakkor megváltoztattam, betettem, vagy épp kivettem a kérdőívből, így a két kérdőív és kutatás nem egyezik meg minden ponton. A kapott eredmények kiértékelését EXCEL-ben végeztem, melyben kimutatást készítettem, diagramon ábrázoltam az adatokat, konvergencia táblázatot késztettem, korreláció és regresszió számolást hajtottam végre, valamint khi-négyzet próbát is végre hajtottam. Felállítottam négy hipotézist, melyek közül három bizonytást nyert. Első hipotézisem, miszerint „A gazdasági szakon tanuló hallgatók jobb eredményeket érnek el, mint a nem gazdasági szakon tanuló hallgatók.” – végül nem nyert bizonyítást. Ez jelentheti azt, hogy a nem gazdasági szakon tanuló hallgatók az előzetes feltételezésekkel szemben aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt vagy pedig a gazdasági szakon tanuló hallgatók pénzügyekkel kapcsolatos oktatása nem kellőképp kielégítő, így nem tudják ismereteiket kellőképp kamatoztatni a mindennapok során. Kutatásom kiértékelése után arra a következtetésre jutottam, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztése rendkívül fontos feladat, melyre mindenképp időt, energiát és forrásokat kell fordítani. A legjobb, ha a pénzügyi oktatás már gyermekkorban megkezdődik az életkori sajátosságoknak megfelelően. A gyerekek már a példamutatás módján is úgy mondd passzívan tanulnak, de direkt oktatásra is szükség volna, hogy az oktatási rendszer kötelékeit elhagyva pénzügyeiket illetően magabiztos felnőttek váljanak az elkövetkező generációkból.