Az adózói morál javításának lehetséges eszközei és azok hatása a nemzetgazdaságra - Kovács Máté (2021)
Mindannyian részesülünk olyan szolgáltatásban, amiért nem kell fizetnünk. Ezek azokból a forrásokból valósulnak meg, amelyeket az adózó személyektől kerülnek beszedésre adók formájában. A legtöbben azt szeretnénk, hogy ezen szolgáltatások köre minél nagyobb legyen, lehetőleg minél magasabb színvonalon. Ehhez arra van szükség, hogy az államháztartás a lehető legtöbb forrással rendelkezzen. Ezt pedig nagyban befolyásolja az, hogy adózóként milyen adózói morállal rendelkezünk, vagyis mennyire törekszünk arra, hogy maradéktalanul betartsuk az adószabályokat. Ahhoz, hogy ezt javítsuk, meg kell értenünk, hogy mik lehetnek azok a tényezők, amik befolyásolhatják a belső motivációnkat arra, hogy eleget tegyünk az adófizetési kötelezettségünknek. Szakdolgozatom során az adózói morál alakulását abból a megközelítésből vizsgáltam, hogy végső soron államháztartási hiány alakulásában mutatkozik meg. Ehhez áttanulmányoztam, hogy rendszerváltás óta miképpen alakult az állami adóhatóság működése, az általa felhasznált ellenőrzést segítő eszközök, a támogató eljárások, az adópolitika és a különböző kormányzati intézkedések, amikről azt feltételeztem, hogy hatással lehettek az adófizetési hajlandóságunkra. Az előbb felsorolt tényezők és az államháztartási hiány közötti összefüggések vizsgálatára a KSH idősoros adatait használtam fel. Tanulmányom során kerestem mind azokat kiváltó okokat, amik gyengíthetik, és amik erősíthetik az adózói morált. Szakdolgozatom során részleteztem azokat az elképzelhető kormányzati intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően akár tovább csökkenthető lehetne az adóelkerülés lehetősége, illetve közvetlen, vagy közvetett módon növelhetőek lennének a kormányzati bevételek. Ehhez elemeztem, hogy a múltbéli adótörvényi változások és a NAV ellenőrzési munkáját segítő technikai fejlesztések miképpen befolyásolhatták a különböző adónemekből származó kormányzati bevételeket. Ezek alapján mérlegeltem azt, hogy a lehetséges adószabályi változtatásoknak mik lennének a kimenetelei nemzetgazdasági szempontból. Ezen feltételezéseimet szintén a KSH idősoros táblázatainak adatai alapján végzett számításokkal támasztottam alá, és törvényi hivatkozásokat használok fel dolgozatom során.