A soproni OBI áruház kert projekt pultjának elemzése - Boros Béla (2021)
Manapság a fogyasztói igények teljesen megváltoztak az előző generációkéhoz képest. A fiatalság igényt tart arra, hogy kitűnjenek a tömegből, valami egyedit, mara-dandót alkossanak. Ezt a piaci rést észlelve az OBI barkácsáruház létrehozta Kert Projekt Területét. A koncepció lényege, hogy a vásárló a saját igényeinek megfelelően tudja ösz-szeválogatni a projektje megvalósításához szükséges alapanyagokat. A folyamat egy ba-ráti hangulatú beszélgetés keretein belül, otthoni környezetben kerül megvalósításra, az itt dolgozók szaktudásának segítségével. A szakmai gyakorlatom az OBI Hungary Retail Kft. soproni áruházában töltöttem, a vezetőség a kert osztály Projekt Területén biztosított nekem feladatokat. Miközben egyre több tapasztalatot gyűjtöttem, így egyre jobban beleláttam az itt végbemenő fo-lyamatokba azt a döntést hoztam, hogy a vállalat ezen területének forgalmát választom szakdolgozatom témájául. Mielőtt megkezdtem volna a tényleges forgalomelemzést, an-nak érdekében, hogy tisztában legyek azzal mi áll egyáltalán a tevékenység hátterében, a dolgozat első felében az olvasó betekintést nyerhet a „DIY” fogalom kialakulásába. Ezt követően bemutatásra kerül, hogy a mozgalom hogyan emelkedett iparággá. A fejezet második felében feltárásra kerül a kiskereskedelem magyarországi vonatkozása, illetve, hogy mekkora részt képvisel a barkácsszektor ezen tekintetben. Miután a külső tényezők feltérképezésre kerültek, a következő részben bemuta-tásra kerül az OBI soproni áruháza, azon belül hangsúlyt fektetve a kert osztály projekt területére. A terület forgalmának elemzéséhez kétoldalú kutatást bonyolítottam le. Elő-ször megvizsgáltam a belső rendszer adatait, a legjobban teljesítő árucikkek az egész áruház forgalmával kerültek összehasonlításra mind eladási értéket, valamint eladási mennyiséget tekintve. Ezután részletesen termékcsoportok szerint elemeztem az itt meg-található árukat. A belső elemzést követően egy rövid primer kutatás keretein belül vizs-gáltam, hogy a vásárlók milyen demográfiai összetételben érkeznek a vásárlók, a pro-jektvásárlások jellegét, illetve a vevői elégedettséget. A kétoldalról alátámasztott kutatá-som célja az volt, hogy az eredmények összegzését követően olyan javaslatokkal tudjam ellátni a vállalatot, melyek megvalósítása a jövőben pozitív hatást lesz képes elérni a te-rület forgalmát, illetve népszerűségét illetően.