Győr–Moson–Sopron megye lakosságának környezettudatos tevékenysége - különös tekintettel a Zero Waste életmód elterjedésére - Turi Kata (2021)
Szakdolgozatom témája Győr–Moson–Sopron megye lakosságának környezettudatos tevékenységének, illetve a Zero Waste életmód iránti elkötelezettségének tanulmányozása. Középpontban a tudatos fogyasztói magatartás, továbbá vásárlási döntéseiket befolyásoló tényezők fontosságának vizsgálata áll. Manapság egyre hangsúlyosabb gazdasági és társadalmi kérdéskör környezetünk védelme, az emberiség ökológiai lábnyomának csökkentése. Az erőforrások hatékony felhasználásában és a hulladék keletkezésének csökkentésében nemcsak az állam és a vállalatok részéről követel környezettudatosabb hozzáállást, hanem a fogyasztók magatartásának megváltoztatása is szükséges a környezetterhelés csökkentéséhez. Fontosnak tartom, hogy mint fogyasztó én is felelősséget vállaljak vásárlási döntéseim környezetre gyakorolt negatív hatásaiért, ezért is érzem azt, hogy a témával kapcsolatban mélyebben foglalkozzak. Dolgozatom célja, a kutatási eredményekre támaszkodva, olyan javaslatok tétele, mellyel elősegíteném a társadalom jelenlegi szereplőinek és a jövő nemzedékei számára a fenntartható gazdaság megteremtését. Ennek egyik lépése a Zero Waste életmód alapelveinek alkalmazása a fogyasztók vásárlási szokásai révén. Kutatásom során különösképpen ezzel a kérdéskörrel foglalkoztam, illetve a Zero Waste elvekre épülő csomagolásmentes boltok térnyerésével. A kérdőíves adatok feldolgozásához függetlenségvizsgálatot végeztem, hogy választ kapjak, mely változók között állapítható meg szignifikáns kapcsolat. A két változó közötti kapcsolat szorosságát pedig a Cramer-féle asszociációs együtthatóval mértem. A vizsgálat azokra a független változókra terjedt ki, melyek befolyásolhatják az egyén környezettudatos viselkedését. A dolgozat céljaiból kiindulva hipotéziseket állítottam fel, melyek a tudatos fogyasztói magatartás vizsgálatára és erre való hajlandóságra utal. A Zero Waste elvre épülő csomagolásmentes boltok ismertségét is vizsgáltam különböző korcsoportok esetében. A kapott eredmény javítása érdekében az online marketing szerepének a fellendítését javasoltam. A fiatal korosztály környezettudatos életmódjának javítására a környezeti nevelés előtérbe helyezését ajánlottam. A nevelésnek a tudatformáláson kívül az érzelmekre is hatnia kell. Több környezeti értékekkel, attitűdökkel rendelkeznének, melyek pozitívan hatnának a vásárlás során hozott döntéseikre.