Vad- és gépjárműütközések során bekövetkezett közúti balesetek vizsgálata az Ajkai Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó vadásztársaságok vonatkozásában - Gyenge Dániel (2021)
Szakdolgozatom készítése során próbáltam a tőlem telhető legnagyobb részletességgel vizsgálni a témát. Kutatásomban az Ajkai Rendőrkapitánysághoz tartozó vadásztársaságok területén történt vad- és gépjárműütközések adatait kutattam. A kapott adatokat először összesítettem, melyből a vadfaj megoszlást állapítottam meg. A vadfajok arányait követően óránként, napszakonként, illetve hónaponként is szortíroztam a számokat. Kiderült, hogy hajnalban és sötétedés után, illetve áprilisban és novemberben a legmagasabb az elütések száma. A kapott értékeket a továbbiakban összehasonlítottam az előttem íródott, más területeket vizsgált szakdolgozatokkal. Kiderült, hogy a vizsgált részek közül az ajkai területek mutatták a második legmagasabb elütési adatokat. A következő lépésben a forgalmasabb utak adatait bontottam le egyesével, illetve ezen utakon megjelöltem a kritikus szakaszokat. A trófeabírálati adatok ismertetésére is kitértem egy külön fejezetben. Az elhullott egyedek trófeái a tájegységhez viszonyítva átlagos minőséget mutattak. Ezt követően vizsgálat alá vettem a Tüskevár és Városlőd között húzódó vasútvonalat is. Azt a következtetést vontam le, hogy a legtöbb eset februárban, azon belül is az éjszakai órákban történt. Végezetül megemlítettem pár, már a gyakorlatban is bevált vadriasztó módszert.