A koronavírus járvány hatása a KKV szektor banki hitelezésére - Garab László (2021)
Szakdolgozatomban a koronavírus hatásait vizsgálom a kis- és középvállalkozások banki hitelezésével kapcsolatban. A témaválasztás kézenfekvőnek bizonyult, mivel már ötödik éve foglalkozom mikro- és kisvállalkozások hitelezésével a bankszektorban, így a járványhelyzet okozta változásokat és egy arra adott megoldási utat saját magam is tapasztaltam az elmúlt másfél évben. A téma szépségét és egyben nehézségét is az adja, hogy ez egy még folyamatban lévő történés. Az első fejezetben a kkv szektor helyzetét elemzem a KSH adataiból és elemzéseiből. A fejezet célja a szektor főbb jellemzőinek megismertetése az olvasóval. A második fejezetben a vállalkozásfinanszírozás lehetőségeivel foglalkozom. A cégvezetők által választható stratégiák és az azokhoz kapcsolódó finanszírozási megoldások alapján. A fejezet során részletesebben foglalkozom a kereskedelmi bankok által kínált hiteltermékekkel, amelyek a kkv-k életében gyakran előfordulnak. Ezt követően ismertetem az állami támogatással ellátott kedvezményes hitelkonstrukciókat, a MNB Növekedési Hitelprogramot és a Széchenyi Kártya Programot. Ezek a hitelprogramok hivatottak stimulálni a kisvállalkozások működését és beruházásaik ösztönzését a járványhelyzet idején. Az kormányzati szerepvállalás a támogatott hitelprogramokon kívül még a fizetési moratórium bevezetésével nyilvánult meg, ennek az intézkedésnek a mibenlétét, hatásait, pozitív hozadékait és veszélyeit is elemzem. A dolgozatom következő pontjában az elmúlt másfél év trendjeit vizsgálom meg az MNB Hitelezési folyamatok című kiadványa alapján, a támogatott hitelprogramok sikerességét is vizsgálva. A dolgozatom végén ismertetem a Raiffeisen Banknál a mikro- és kisvállalkozások hitelezésének folyamatát, illetve a járványhelyzet miatt bevezetett változásokat, majd azt egy gyakorlati példával is illusztrálom. A dolgozatom célja a kkv-k hitelpiaci lehetőségeinek meghatározása, a támogatott hitelprogramok sikerességének elemzése és a jövőbeli kilátások ismertetése.