Pandémia hatása a SCHOTT Hungary Kft. eredményességére - Horváth Vivien Mercédesz (2021)
Napjainkban a COVID-19-járvány számos kihívás elé állította a vállalatokat. A 2019 vé-gén Kínában kirobbanó koronavírus hatására a gazdasági folyamatok új nézőpontot, szem-léletváltást igényeltek. A kockázatok elkerülése és az eredményesség érdekében a vállala-toknak új intézkedéseket kellett bevezetniük. Szakdolgozatom témájaként egy a gyógyszeripari társaságoknak csomagolóanyagot gyártó cég gazdasági elemzését választottam a 2016-tól 2020-ig terjedő időszakra. Téma-választásomat kettő tényező indokolta. Egyrészt szakdolgozatom által szeretnék egy olyan problémát demonstrálni, amely a gazdasági élet szereplői számára aktuális. Másrészt a szakmai gyakorlatomat a SCHOTT Hungary Kft. pénzügyi osztályán töltöttem, ahol rálá-tásom volt a cég gazdasági folyamatainak alakulására. Dolgozatomban részletesen bemutatom, hogy egy világszintű pandémia milyen vál-tozásokat képes előidézni egy nagy múlttal rendelkező vállalat eredményességében. A tár-saság fő tevékenységi köre a műszaki és egyéb üvegtermékek gyártása a magyar, de legfő-képpen a külföldi gyógyszeripari vállalatok számára, ebből adódik, hogy a tárgyi eszközök és a készletek értéke kimagasló. Fontos megemlíteni, hogy a vállalat kapcsolatban áll vak-cina gyártó cégekkel, akiknek üvegcsét szállít az oltóanyag tárolására. A 2020-as évben nagyobb mennyiségű üvegcse megrendelés következtében új üvegcse gépek beruházására volt szükség. Biztosra akartak menni, hogy rendelkezésre álljon a vakcina tárolására alkal-mas alapanyag, ezért nagyobb mennyiségű alapanyagot rendeltek. A dolgozatom elején az volt a felvetésem, hogy a cég eredményességében a krízis helyzet alatt nem történhetett negatív irányú változás, hiszen a gyógyszeripari termékekre és ezen belül is a vakcinákra vi-lágszintű kereslet mutatkozott. Az elemzések előtt ismertettem a téma elméleti hátterét, a gazdasági elemzés tan-tárgy keretein belül tanultakat. Bemutatásra került a SCHOTT Hungary Kft. Ezt követően a mérlegelemzés és a különböző pénzügyi, hatékonysági és jövedelmezőségi mutatók segít-ségével számszerűsítettem a beszámolókból nyert adatokat, majd értékeltem a kapott eredményeket. Habár a likviditás elemzésekor megállapítottam, hogy a mutatók egyike sem éri el az elvárt határtértéket, ennek ellenére a vállalat fizetőképessége évről évre nőtt. A vállalat hosszú éveken keresztül nem rendelkezett adósságállománnyal, majd 2020-ban kettő COVID-19 vakcinát gyártó cég kapacitásokat kötött le, ezáltal jelentős összegű elő-leget, kölcsönt fizetett a cég. A vállalat összességében hatékonyan működik, az eszközeit hatékonyan használja fel. Megállapítottam, hogy a pandémia során bevezetett intézkedé-seknek köszönhetően a vállalat eredményessége javult.