A soproni OBI áruház szaniter projekt területének elemzése - Sipos Szintia (2021)
A kötelező szakmai gyakorlatomat az OBI Hungary Retail Kft. soproni áruházában töltöt-tem. A záródolgozatom témájának kiválasztása során fontosnak tartottam azt, hogy olyan területet elemezzek, ami a legérdekesebb lehet a kollégák, a vásárlók és az én szemszö-gemből is, valamint amivel segíthetek az ott dolgozó munkatársaknak rávilágítani az eset-leges hátrányokra és előnyökre. Hosszas tanakodás után egyértelművé vált, hogy a szá-momra egyik legérdekesebb osztályt, a szanitert fogom választani, hiszen nemrég hatalmas arculatváltáson ment keresztül. A kibővítés és az értékesítés megváltozása miatt kíváncsi voltam arra, hogy így mennyivel hatékonyabb és működőképesebb az értékesítés, mint korábban, de emellett több különböző szempontból is vizsgálhattam. A dolgozatomban bemutatom magát a céget is – hiszen fontosnak tartom megismerni az alapokat, az OBI sikerességének titkait - és egyre beljebb megyek, a saját osztályom felé. A kutatás elsődleges célja az, hogy megmutassam a katalógusos és a minta után tör-ténő értékesítés különbségeit, a terület legjobban és legrosszabbul fogyó termékeit, vala-mint azt, hogy mindezek mellett milyen a terület forgalma. A kutatást az OBI belső vállalati rendszere és a kollégák segítségével, valamint a sa-ját tapasztalataim, észrevételeim alapján készítettem el. A saját, hétköznapi dolgaimat, jegyzeteimet és a mindennapi rutinomat is szeretem külön, saját rendszer köré építeni és rendszerezni, így ez külön öröm volt számomra, hogy hasonló módon járhatok el a dolgo-zatomban is. Összetett feladat volt vizsgálni a vállalati rendszeren majd a való életben is az árucikkeket, de a pozitív végeredményért mindenképpen megérte. Az átépített szaniter projekt terület mindenképpen pozitív hatást váltott ki a vásárlókból és a dolgozókból is, hiszen így sokkal gördülékenyebben megy az értékesítés. A kutatásomhoz elkészített diag-ramok azt mutatják, hogy a vásárlók inkább az olcsóbb, de jó minőséget választják a fel-sőbb kategória helyett. Összességében elmondhatom, hogy a záródolgozatom kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy olyan munkát hozzak létre, ami átfogóan rávilágít a szakmai gyakorlati helyem erős-ségeire és hátrányaira, így a jövőben a munkatársak megfelelő odafigyeléssel, ezt alapul véve figyelemmel kísérhetik majd a termékek fogyásának alakulását.