Üzleti angyalok szerepe a gazdasági életben - Rajmon Zsófia (2021)
Témaválasztásomnál fontos szempont volt, hogy egy olyan befektetői típust mutassak be, ami véleményem szerint egyre fontosabb jelentőséggel bír és az elnevezéséből adódóan tényleg angyalként említhető egy megtámogatott vállalkozás szemszögéből, legyen az egy induló, egy kibontakozó vagy egy már működő, esetleg túlélésért küzdő vállalkozás. A vizsgált téma azért is keltette fel figyelmemet, mert hiába egy mondhatni régóta megjelent kifejezés, melyről számos írásos dokumentáció, szakmai publikáció született, de mégis elmondható, hogy egyfajta rejtélyesnek mondható köd fedi be. Hiszen a legtöbb esetben ezeknek a befektetőknek, üzleti angyaloknak a személye homályba burkolódzik és a nyilvánosságot elkerülve a háttérben végzik jelentős tevékenységüket. Diplomadolgozatom célja bemutatni ebben a „zárt világban” működő üzleti angyalokat, tevékenységüket, a befektetéseik mozgatórugóit és ezeknek a megvalósulási formáit. A használt módszer elsődlegesen az írásos források feldolgozásán alapult. Azt tapasztaltam, hogy a témával kapcsolatos magyar irodalom mennyisége korlátozott, ebből kifolyólag a felhasznált irodalom nagy része külföldi anyagokon alapul. Úgy gondoltam, hogy egy ilyen fontos témánál nem lehet elhagyni a kérdőíves felmérést sem, amivel igazolni tudom, hogy az angyalok jelen vannak a mindennapokban és a rejtőzködés ellenére van az embereknek tudomásuk róluk. Világszerte nagy komplikációt okoz, hogy a kis- és középvállalkozások különösen az induló társaságok jóval kevesebb hozzáféréssel rendelkeznek a külső finanszírozáshoz. A dolgozatom készítése során világossá vált számomra, hogy ez a fajta támogatási rendszer nagyon fontos szegmense a piacnak. Egy olyan fajta „ugródeszka”, ami mindenképpen egy kompromisszum készebb tőkeszerzési lehetőség. Itt olyan vállalkozásoknak is van lehetősége pénzhez jutni, akiknek adott esetben egy banknál vagy egyéb konstrukcióban nem lenne rá módja, de egy ilyen fajta tőkeszerzéssel hozzájuthat és vállalkozásába forgathatja. Az üzleti angyaloknál sok esetben ez az, ami saját tapasztalatok alapján is ismerős lehet, hiszen számos olyan személy van, aki korábban ugyan ebben a helyzetben volt, vállalkozásának indításakor vagy fejlesztésekor tőkére volt szüksége és ilyen forrásból szerezte meg. Ennek köszönhetően most már tehetősebb vezetőként vagyonuk bizonyos részét ilyen formában fektetik be startupokba. Pontosan az ilyen üzleti angyalok vannak tisztában azzal, hogy mennyire nehéz is egy startup helyzete, mennyire nehéz az indulás a kezdő tőke meg-szerzése és hogy pontosan mekkora segítség is egy ilyen szituációban az angyali hozzájárulás.