A Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal működése, feladatai, pénzügyi helyzete - Hamar Tünde (2021)
Szakdolgozatomban a közigazgatási rendszer önkormányzati igazgatási rendszerének részeként, a Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal és fenntartó önkormányzatai kötelezően és önként vállalt feladatainak bemutatását dolgoztam ki. Dolgozatom első részében általánosságban mutattam be az önkormányzati tevékenységeket, második részében sort kerítettem a Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal részletes bemutatására. Kitértem a tevékenységére, a szabályozásra, a feladatellátásra, a munkakörökre és a partnerkapcsolatokra is. Ezután elemeztem a dolgozatom témájául választott hivatal, önkormányzatok és azok intézményeinek pénzügyi helyzetét, a bevételek és kiadások alakulását, majd a végre-hajtott beruházásokat önkormányzati szinten. Összehasonlítottam a fenntartó önkormányzatokat bevételeik, kiadásaik és egyes jellemző mutatószámok alapján, megállapítottam, hogy a kötelező feladatokat megfelelő minőségben ellátják és emellett kiemelt hangsúlyt fordítanak a beruházásokra és felújításokra is, a falu fejlődését szem előtt tartva. Mindezek mellett a szociálisan rászorult lakosok életét is folyamatosan figyelemmel kísérik és a tör-vényben meghatározott lehetőségekhez mérten támogatják őket. Megvizsgáltam a beérkező finanszírozási formákat, illetve ezek felhasználásának lehetőségét. A pályázatokra érkezett támogatások kötötten a célnak meghatározottan kerültek felhasználásra. Az egyes fel-adatokra érkezett összegek pedig szintúgy, elkülönítetten kormányzati funkciók szerint lettek nyilvántartva és felhasználva. Témaválasztásomat két dolog is befolyásolta. Egyrészt a tanulmányaim során a pénzügyi területet érintő tantárgyaimon elsajátított információk gyakorlatba történő átültetésének lehetősége, másrészt pedig a Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatalnál betöltött pénzügyi előadói munkaköröm által elsajátított tudásom bővítésének lehetősége. Szakdolgozatom eredményeként megállapítottam, hogy az elemzésbe bevont ön-kormányzatokat jelenleg pénzügyi nehézségekből származó problémák nem fenyegetik. Ezáltal a munkavállalók is biztonságban érezhetik magukat, továbbá mindhárom önkormányzat területén élő lakosság is elégedett lehet a falvak gazdálkodásával. A vállalkozások stabilan működnek a térségben, ebből kifolyólag a közhatalmi bevételek várhatóan a jövőben is adnak fejlesztésekre lehetőséget éppúgy, mint az elmúlt években. Láthatjuk továbbá, hogy a pályázati források kihasználása és azok megvalósítása is kiválóan zajlik. Összességében elmondhatom, hogy a Nagycenk Nagyközség Önkormányzata, Pereszteg Község Önkormányzat és Fertőboz Község Önkormányzata összefogása következtében a Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal rendkívül hatékonyan működik.