Változás a kereskedelemben és az ellátási láncban a COVID-19 világjárvány hatására - Szabó Zsanett (2021)
Szakdolgozatom témája a COVID-19 világjárvány hatásainak elemzése a kereskedelemben és az ehhez köthető ellátási láncban, különös figyelmet fordítva az élelmiszer kereskedelemre. A vizsgálatot szakirodalmi feldolgozással kezdtem, ugyanakkor a későbbiekben szükséges részeknél ez újra előtérbe került. A primer kutatásomat interjúk készítésével végeztem, amelyben a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a TESCO-GLOBAL Zrt. ellátási lánc menedzsment vezetőit kérdeztem meg. Célom az volt, hogy választ kapjak arra, hogy a világkereskedelemben bekövetkezett változások eredményeképpen hogyan és miben alakult át Magyarország élelmiszerkereskedelme. Elsősorban azt elemeztem, hogy a koronavírus milyen hatással volt a világkereskedelemre és a globális ellátási láncra. Majd másodlagosan a nemzetközi kereskedelemben bekövetkező változások vizsgálata volt fontos szempont számomra az Európai Unióban és Magyarországon is, mivel ezek alapján jutottam el végül Magyarország élelmiszer-kiskereskedelméhez és a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi vállalatok ellátási láncaiban tapasztalható változások elemzéséhez. Mindent összevetve arra jutottam, hogy a világkereskedelem átalakulása ugyanúgy hatással van minden területre és országra, mint az egyéb átszerveződések hatásai a világban. A globális ellátási lánc fejlődésével pedig a nemzetközi és hazai ellátási láncoknak is lépést kell tartani, hogy a jövőben is megfelelően tudjanak funkcionálni. Interjúim alapján azt a konklúziót vontam le, hogy a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi vállalatoknak és ellátási láncaiknak is nagymértékű átalakuláson kellett átesniük ahhoz, hogy a COVID-19 világjárványban bekövetkezett fogyasztói trendváltozásokat eredményesen tudják kezelni. A két vállalatvezetővel készített interjú elemzése kapcsán összefüggést tapasztaltam abban, hogy egy egyértelműen új stratégiai szemléletmód kialakítására volt szükség, amely jelenleg is dominál a vállalatoknál. Ez ugyanakkor összefüggésben van a világban bekövetkezett átalakulással, amelyhez minden vállalatnak alkalmazkodnia kell a jövőben is. Természetesen ehhez szorosan kapcsolódik az online vásárlás és házhozszállítás, mint kényelmi szolgáltatás térnyerése, ezért ezeknek egyre nagyobb igénybevétele és a rohamos fejlődésre kényszerítettsége is. Ezt a folyamatot a fogyasztói szokások változása hozta magával már a koronavírus járvány előtt is, de azóta egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik ez a terület iránt is. Összességében azt gondolom, hogy a jelenleg is zajló ipari forradalom szemléletmód váltásra ösztönözi a vállalkozásokat, de a COVID-19 világjárvány még nagyobb lendületet adott számukra ahhoz, hogy az automatizációt és az IT szektort egyre jobban a robotizáció felé irányítsák.