A felelős fahulladék-gazdálkodás üzleti előnyei – a bútoripar útja a körforgásos gazdaság irányába - Kelemen Mihály Ferenc (2021)
Napjainkban a növekvő társadalmi és környezeti rombolások ráébresztették az emberiséget arra, hogy az eddigi termelés és gazdasági növekedés nem fenntartható. A vállalatok kizárólag a társadalmi felelőségvállalás okán csak kismértékű változásokra nyitottak, viszont abban az esetben, ha mindezt üzletileg is profitábilisnek találják, akkor jelentős változásokat is elindítanának. Elsőre felmerülhet a kérdés: származhat-e gazdasági előny a felelős fahulladék- gazdálkodóból? Lehetünk-e egyszerre felelős, jó vállalat, miközben a profitunk is nő? Dolgozatomban erre kerestem a választ a bútoripar tekintetében. A faalapú laptermékekből készült bútorok élettartama lerövidült, a fogyasztói szokások is megváltoztak, a gyakori stílusváltozások pedigtovább ösztönzik a vásárlókat. Ezen iparág esetén a természeti erőforrások szűkössége és a fogyasztói társadalom növekvő hulladékképzésének megfelelő ártalmatlanítása is aggodalomra adhat okot. Kutatásom során az érintett vállalatok üzleti előnyeit két csoportba osztva vizsgáltam és bizonyítottam. Egyfelől a hulladékfa-feldolgozással az alapanyag-költségek csökkenése okán realizálhatunk profitnövekedést. Másfelől a termék piacképesebb lesz az egyre erősödő környezetvédelmi trendek, fogyasztói elvárások mellett, ezzel pedig versenyelőnyre tehetünk szert. Ezen két kategória adja dolgozatom felépítését. A vállalati oldal feltérképezését duális képzésem gyakorlati helye, a FALCO Zrt. számos naprakész információval segítette. A fogyasztói kört a primer kutatásom kvantitatív részében kérdőívek segítségével vizsgáltam. Vizsgálatom fő célja volt a fogyasztói preferenciák közt megjelenő környezettudatosság jelenét és jövőjét feltérképezni a generációk között. Továbbá a bútorvásárlási szokásokat vizsgáltam, főként a keletkező fahulladék mennyiségét és ütemét, összevetve a hulladékfa-feldolgozó üzemek kapacitásával. Közel 500 kitöltést a Google-űrlap segítségével gyűjtöttem be, a kiértékelést során az IBM SPSS-t használtam. Az eredmények igazolták a feltételezéseimet. Egyrészről a fogyasztói igények magasabb szintű kielégítése jelentette versenyelőny realizálható, mely sikerének kulcsfontosságú elemére, a megfelelő kommunikációra vázoltam fel lehetőséget. Másrészt a begyűjtési folyamat javításával tovább csökkenthető az alapanyag-költség, amire új irányok és optimalizációs javaslatok megfogalmazásával részletesen kitértem a kutatási eredményeim alapján.