Edző-szülő-sportoló háromszög A kommunikáció fontossága és az edző pedagógusi szerepe - Ocsovai Fanni (2021)
Kutatásom fő célja az volt, hogy kiderítsem, a 21. századi szülők más elvárásokat támasztanak-e gyermekük edzőjével kapcsolatban, mint régebben? Legfőképp az edző-szülő kommunikációra és az edző pedagógiai funkcióira voltam kíváncsi. Mindennapi munkám során sokszor szembesülök azzal, mennyire fontos, hogy egy edző kommunikációs és pedagógiai felkészültsége megfelelő legyen. Nem elég a szakmai felkészültség, a szülővel és a sportolóval is ki kell alakítani egy megfelelő bizalmi kapcsolatot, amihez az edzőnek elengedhetetlen a fent említett kompetenciákkal rendelkeznie, sőt fejlesztenie is. Kutatásom alanyai sportoló kisiskolás gyerekek szülei voltak. Fontos megjegyeznem, hogy ezek a gyerekek általában nem versenysportot űznek. A kérdőív kiértékelése megerősített abban a feltételezésemben, miszerint a 21. századi szülők elvárják gyermekük edzőjétől a megfelelő kommunikációs és pedagógiai képességeket a szakmai felkészültség mellet. A legtöbb mai szülő részese szeretne lenni gyermeke sportfoglalkozásának és adott időközönként visszajelzést kapni gyermeke fejlődéséről. Konklúzióm az volt, hogy egy mai edzőnek nem csak szakmailag kell fejlesztenie magát, hanem a kommunikáció és pedagógia területén is naprakésznek kell lennie.