A SZABAD JÁTÉK SZEREPÉNEK VIZSGÁLATA AZ ÚSZÁSOKTATÁS TEVÉKENYSÉGÉBEN - Royer Attila (2021)
A mozgásos cselekvések tanítása során kiemelten fontos a gyakorlás, a kondicionális, mint stratégia, de tény, hogy nem ez az egyetlen egy lehetőség, illetve megoldás sőt, nem is biztos, hogy mindig ez a stratégia a legoptimálisabb. Az úszás oktatásban is számos más stratégia alkalmazására van lehetőség, ugyan úgy, mint bármely más motoros tevékenység oktatásában. Az úszás tanítása kapcsán az egyik ilyen kiemelt stratégia, főleg mivel ennek a mozgásformának az elsajátítását kisgyermek, illetve kisiskolás korban kezdjük el, a játék, azon belül a szabad játék kell, hogy legyen.