Beszállító választási döntések megalapozása, az alkalmazott módszerek felülvizsgálata - Horváth Andrea (2021)
A témaválasztás azért a beszállító választásra esett, mert a globalizálódott világban még nagyobb kihívást jelent a legmegfelelőbb döntés meghozása és módszer kiválasztása. A Beszállítóválasztási döntések széles körben terjednek ki, ugyanis a vállalatok tulajdonságaitól függően más és más döntéseket kell hozzanak a versenyelőny megszerzéséhez. A Becton Dikson Hungary Kft-nél a Beszerzési folyamatokon belül a direkt területen a központi szervezet kezében van a döntés, mivel ezek jelentős súllyal bírnak a vállalat életében, viszont az indirekt területen általában helyi vállalatokkal dolgoznak együtt, így kevesebb adminisztrációval jár és a döntés súlya is kisebbnek mondható. A kiválasztási döntések megalapozásánál döntő szempont, hogy a vállalat milyen értékeket képvisel és milyen vevőielvárások vannak a termékekkel szemben. A Beszállítókat külön osztályozási rendszerbe sorolták „A” -tól „E” -ig. Az alcsoportokon kívül sorra véve az „A” besorolásúba a saját márkás termékek kerülnek, a „B” és „C” -be főként a gyártással kapcsolatos anyagok stb kerülnek. A „D” kategóriában főleg szolgáltatások kerülnek, mint a fuvarozás. Az „E” -ben az indirekt beszállítók kerülnek. A kiválasztási folyamat során a rendszer használatán keresztül és olyan problémák merültek fel, mint az ARAVO rendszernél a Beszállító elfogadása, akár hónapokig is eltarthat. Abból az okból kifolyólag, hogy rengeteg ellenőrző ponton és érintetten keresztül halad át. Ezen kívül az ARAVO csapat bármilyen okból kifolyólag elutasíthatja. Az ellenőrző pontok hasznosak, hiszen kevesebb a tévedés lehetősége és nagyobb eséllyel van lehetőség kiszúrni az esetlegesen felmerült hibákat. A szakirodalmi vizsgálatok során az alábbiak kerültek sorra. Különböző módszerek a beszállítók kiválasztásától kezdve az értékelésig segítik a vállaltokat a legjobb döntés meghozásában, viszont minden rendszer és módszernek vannak gyengeségei, kihívásai. A beszállítóválasztás legelején már az igényfelméréstől kezdve adódhatnak, felmerülhetnek. Ezét mondjuk rá, hogy komplex, sok összetevőből állnak össze és sokrétűek. Rengeteg információ szükséges az egyes módszerekhez, mint a piackutatás. Ezáltal a hibázás lehetősége is megnő, melyet az ellenőrzésekkel lehet kiküszöbölni. A Beszállító választás módszereit végig követve, amely főleg a beszállítók értékelésén alapul. A hagyományos és a költségalapú módszereken belül a legelterjedtebb, amelyet a BD-ben alkalmaznak, az a súlyozási pontrendszer. Abban az esetben is használható, ha nincsenek előzetes adatink a beszállítóról. Ilyenkor az egymáshoz hasonlítás segíthet. Emellett rengeteg módszer van, viszont nehéz kiválasztani a legmegfelelőbbet, a kutatások alapján minden vállalatnak különböző lesz a kiválasztási módszere, így a személyre szabás lehetősége nyílik meg. A vállalatok értékeit tekintve optimálisabb, ha a súlyozási módszer értékelésre, a kapcsolat kiépítésére és a kritériumokra több hangsúlyt fektetnek.