A megrendeléstől a kiszállításig – logisztikai hatékonyság javításának lehetőségei az Uniriv vállalatnál - Csizmazia Dominika Boglárka (2021)
A logisztika minden gazdasági társaság életében megtalálható, az a rendszeres, visszatérő folyamat, amely megalapozza működését. Ennek első mozzanata a beszerzés, amelyet a gyártás és az értékesítés követ, majd zárásként az értékesítés ellenértéke folyik be. Ez a fo-lyamat rendkívül összetett és sok rétű. Számtalan hiba lehetőség akadhat az egyes részfo-lyamatokban, amelyek csökkentik a vállalatok hatékonyságát. Ezért a záródolgozat témája végig kíséri az Uniriv Kft. logisztikai tevékenységeit a vevői megrendeléstől, a vevői kiszállításig. Feltárom az esetleges hiba lehetőségeket. Is-mertetem a logisztikai hatékonyságot, majd a javítási lehetőségeket a vállaltra vetítve. Az Uniriv Kft. fő tevékenysége szegecsek, autóipari alkatrészek, szegecsanyák, szegecshúzók, szegecsanya húzók, akkumulátoros gépek gyártása és szerelése. Minden vállalkozás gazdasági elemzésénél leggyakrabban a számíviteli beszámolók szol-gálnak alapul. A záródolgozat is ezekre a beszámolókra támaszkodtam. A jövedelmezősé-gen belül a hatékonyság vizsgálatára fektettem a hangsúlyt az elmúlt három évi adatok alapján. A záródolgozat elején kitértem az általános logisztikai folyamatokra, logisztika érintett területeire, az ellátási lánc elméletére, amelynek három fajtája közül az Uniriv Kft. a kiterjesztett ellátási láncba tartozik, és központi vállalat a szerepe. Feltártam a logisztikai hatékonyságot befolyásoló tényezőket: az ellátási lánc szereplőinek összehangolását, illetve a vállalaton belüli logisztikai rendszerek céljait és feladatköreit. A kiszámított mutatók eredményei alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a vállalat termelési értékeket nézve nyereségesen működött, még a pandémiás időszak alatt is, illetve az anyagfelhasználás hatékonysága is pozitív irányba változott, emellett a forgási se-bességeket mérő mutatószámok és a készlet/tárgyi hatékonysági mutatók is 2018-tól kezd-ve 2020-as évig javuló tendenciát tükröznek. A mutatókból és a szakmai gyakorlatom alatt gyűjtött tapasztalataimból kiindulva javaslatot tettem raktározási, termelési problémák megoldására. Véleményem szerint a dolgozatomban vizsgált mutatók, és javaslataim a lo-gisztikai hatékonyság növelésére segíthetik a vezetőség jövőbeni munkáját.