Zala Megyei Szent Rafael Kórház Kardiológiai Osztály bevétel-költség elemzése, eredményeinek alakulása 4 év (2016-2019) adatai alapján Jövőbeni lehetőségek, kitörési pontok, az intézmény strukturális, infrastrukturális átalakítása - Németh Zoltán (2021)
A megyei kórház Kardiológiai Osztálya a régióban hosszú évekig meghatározó szerepet töltött be. Az utóbbi időszakban az intervencionális kardiológiai ellátásban országosan tapasztalt kedvező változások következtében az osztály korábban elfoglalt pozíciója veszélybe került, melyet a szűkebb környezetünkben is bekövetkezett folyamatok, a kedvezőtlen kórházi struktúra és infrastruktúra csak tovább gyengített. Az említett tényezők jól érzékelhető negatív folyamatokat indítottak el, melyek a dolgozatomban bemutatott 4 év bevételeinek, költségeinek részletes elemzésében is megjelennek, teljesítménymutatóinkban is megnyilvánulnak. Bevételeink növeléséhez, a szakmai vezető szerep megtartásához, a dolgozatban felvázolt új intervencionális kardiológiai eljárások meghonosításához alapvető a humán erőforrás megteremtése, illetve teljes kórházi strukturális, infrastrukturális átalakítás szükséges. A térségi ellátás újjászervezése, a folyamatban lévő egészségügyi reform lehetőséget teremt a kórházak közötti kapacitások elosztására, a párhuzamosságok megszüntetésére, így kedvező helyzet állhat elő az intézmény zászlós-hajója (Kardiológia-Szívsebészet) további fejlődése érdekében. Foglalkozom a kórház jelenlegi pozíciójával, SWOT elemzést végzek, próbálok válaszokat adni, megoldásokat keresni a felmerülő kérdésekre. A rendelkezésre álló kontrolling adatok alapján bemutatom az osztály fedezet3 eredményeit az előző 4 év vonatkozásában, elemzem a bevételi oldalon 2019-ben bekövetkezett kedvezőtlen változások okait, felvázolom azokat a lehetőségeket, megoldásokat, melyek alapvetőek a kedvezőtlen folyamatok megállításához. Az osztály helyzetének javítása érdekében egy teljes intézményi strukturális, infrastrukturális átalakítást mutatok be, melyek nélkül a kívánt pozitív irányú elmozdulás nem lehetséges. Kitérek a kardiovaszkuláris ellátórendszerünk tevékenységének kiterjesztésére, az egyes osztályok közötti együttműködés kérdésére (neurointervenció, hibrid szívsebészeti megoldások, strukturális szívbetegségek katéter intervenciós kezelése). Komplett számításokat végeztem a rendelkezésre álló kontrolling adatok alapján a bevezetendő intervencionális kardiovaszkuláris eljárások bevételeinek, költségeinek vonatkozásában, meghatároztam az egyes tételek fedezet3 összegét, valamint a Harvard School of Public Health által kidolgozott „szabályozó gombok” alapján ábrázoltam a kívánt célok eléréséhez szükséges eszközöket.