Kardiológiai magánklinika üzleti terve - Németh Zoltán (2021)
Diplomadolgozatomban egy nyugat-dunántúli megyeszékhelyen kardiológiai szakmai tevékenységet folytató magánklinika alapvetően optimista jellegű üzleti tervét kívántam felvázolni. Egyértelmű cél volt az eddigi kisebb magánpraxisok egyesítése, a szakmai munka nívósabbá tétele, melyek által a megyében és a szomszédos régiókat tekintve is egy meghatározó szerepet betöltő magánvállalkozás alapjai teremtődnek meg. A 2020. novemberében az állam által finanszírozott egészségügyi ellátórendszerben bevezetett új egészségügyi szolgálati foglalkoztatási jogviszony okozott némi bizonytalanságot a magánorvosi praxisok jövőjének tekintetében, azonban mára egyértelművé vált, hogy működésük engedélyeztetése nem jelent akadályt fenti jogszabály alkalmazása mellett. Dolgozatomban részletesen bemutatom üzleti tervünk minden egyes pontját az ötlettől a megvalósításig. Taglalom a vállalkozást befolyásoló külső-és belső környezetet, SWOT elemzést végzek saját vállalkozásunk és a konkurencia vonatkozásában. Fontos kérdés a tulajdonosi háttér, a vállalkozás működtetése, a vállalkozást érintő stakeholder-ek szerepe. Bemutatom marketing tevékenységünket, meghatározom a működéshez alapvetőn szükséges humán erőforrást, részletezem az indokolt orvosi műszerpark minden egyes tételét. Kitérek a pénzügyi tervet meghatározó egyes bevételek, az induló tőke, a felvett hitelek, pályázaton nyert összegek szerepére, a nyereséges működéshez szükséges, kezdetben költségalapú árképzésünkre. Dolgozatomban kiemelten kezeltem a szakdolgozók, szakorvosok díjazását, a munkabéren felüli juttatások kérdését. 4 évre szóló komplex pénzügyi tervet vázolok fel, bemutatom a vállalkozás működése és pénzügyi tevékenysége által generált pénzáramlásokat. 6 évre szóló nyereségtervet készítettem, melyben meghatároztam a működés fedezeti pontját, megtérülési idejét, jövedelmezőségét és érzékelhetővé tettem a vállalkozás sérülékenységét a bevételek alakulásának vonatkozásában. Igyekeztem igazolni vállalkozásunk életképességét, eredményességét, hosszú távú fenntarthatóságát a konkrét pénzügyi számítások alapján. Diplomamunkám legvégén foglalkozom a vállalkozás jövőbeni terveivel, a magánegészségügyben tapasztalható folyamatokkal, melyek hosszú távon valószínűleg magánklinikánkat is érinteni fogja.